• Home
  • Onderhoudscontract

Onderhoudscontract

Het is belangrijk dat je je tuin goed laat onderhouden. Doe je dat niet, dan ziet de tuin er al snel onverzorgd uit. Het zal je verbazen hoeveel invloed de tuin op de uitstraling van een woning in zijn geheel kan hebben. Loop je langs een woning met een verwilderde tuin, dan heb je al snel het idee dat de woning onbewoond is. Al is de woning verder in prima conditie, ziet de woning er dankzij een slecht onderhouden tuin al snel onverzorgd uit. Dat wil je absoluut niet, en daarom kan het soms een goed idee zijn om een onderhoudscontract af te sluiten bij een hovenier.

Met een onderhoudscontract verkeert je tuin altijd in een uitstekende staat. Bovendien kun je een hoop geld besparen door een onderhoudscontract af te sluiten. Zo hoef je namelijk niet voor iedere individuele onderhoudsbeurt een bepaald bedrag af te tikken. In plaats daarvan weet je vooraf al wat je aan onderhoud zal betalen. Bovendien kunnen de afspraken ook ver van tevoren worden ingepland. Zo zal de tuin er dus altijd op zijn best uitzien.

Een onderhoudscontract afsluiten is vaak ook beter dan de tuin geheel zelf te onderhouden. Voor bepaalde werkzaamheden in de tuin heb je echt groene vingers nodig. Ook zijn er werkzaamheden die veel vakkennis vereisen, zoals het snoeien van bomen. Als je lichamelijke klachten hebt, kan het al helemaal prettig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Je zal dan niet altijd zelf in staat zijn om het onderhoud uit te voeren. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over een onderhoudscontract bij de hovenier.

De voordelen van een onderhoudscontract opgesomd

Ben jij benieuwd naar wat de voordelen van een onderhoudscontract zijn? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Je bent goedkoper uit dan met losse onderhoudsbeurten.
  • Met een vaste hovenier kun je zeker zijn van consistentie wat de kwaliteit betreft.
  • De tuin ligt er altijd strak bij.
  • Afspraken kunnen ver van tevoren worden ingepland.
  • De kosten zijn vooraf duidelijk.

Hoe vaak heeft een tuin onderhoud nodig?

Hoe vaak een tuin onderhoud nodig heeft, kan per tuin verschillen. Dit is van diverse factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van wat voor en hoeveel beplanting je in de tuin hebt. De meeste tuinen zien er het gehele jaar door mooi uit als je ze eenmaal per kwartaal laat onderhouden. Andere tuinen vergen veel meer onderhoud. Heb je bijvoorbeeld een groot gazon en heb je zelf niet de tijd (of geen zin) om dit bij te houden, dan moet het gras regelmatig gemaaid worden door een hovenier.

Vaak zal de hovenier dus ook een onderhoudscontract op maat samenstellen en worden er geen vaste prijzen gehanteerd. Dat is simpelweg niet te realiseren, omdat iedere tuin op een andere manier onderhouden moet worden. Bovendien heeft ook het oppervlakte van de tuin veel invloed op hoeveel werk een hovenier eraan heeft.

Hoeveel bespaar je met een onderhoudscontract?

Hoeveel je met een onderhoudscontract bespaart is dus moeilijk te zeggen, omdat de onderhoudskosten zullen verschillen per tuin en per hoveniersbedrijf. Over het algemeen betaal je exclusief materiaalkosten zo’n € 40 tot € 50 per uur per hovenier. De onderhoudskosten kunnen dus vrij hoog oplopen. Zeker als je de tuin iets te lang hebt gelaten voor wat het is en er dus sprake is van achterstallig onderhoud, kunnen de kosten zeer hoog oplopen.

Met een onderhoudscontract zal er in ieder geval nooit sprake zijn van achterstallig onderhoud. Je spreekt een vast bedrag af en de kosten zullen niet zomaar veel hoger uitvallen. De hovenier heeft de zekerheid dat hij jouw tuin een aantal keren per jaar een onderhoudsbeurt kan geven. Die extra zekerheid zorgt er ook voor dat de hovenier tegen een lager tarief kan werken.

We kunnen je dus geen vast bedrag geven van hoeveel je bespaart met een onderhoudscontract. Toch is het meestal wel de moeite waard om een dergelijk contract af te sluiten, zeker als je een grote tuin hebt die veel onderhoud vergt.

Waar moet je rekening mee houden als je een onderhoudscontract afsluit?

Als je een onderhoudscontract afsluit, moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je vastzit aan een abonnement. Een abonnement kan heel voordelig zijn, maar niet als je bijvoorbeeld met het verkeerde bedrijf in zee gaat. Daarom is het belangrijk om eerst goed na te gaan bij welk hoveniersbedrijf je graag een onderhoudscontract afsluit. Ga daarbij niet alleen op de prijs van het contract af.

Houd er ook rekening mee dat je vooraf al moet afspreken welke werkzaamheden je eventueel zelf oppakt. Is het contract eenmaal afgesloten en besluit je alsnog om bepaalde werkzaamheden zelf te doen, kan dit natuurlijk altijd, máár de kosten van het onderhoudscontract zullen hetzelfde blijven.

Je tuin zelf onderhouden

Wie groene vingers heeft, kan er ook voor kiezen om zijn eigen tuin te onderhouden. Als je een grote tuin hebt en/of een tuin die veel onderhoud vergt, dan kan dit echter wel veel tijd kosten. Veel mensen merken al snel dat ze toch minder tijd aan de tuin besteden dan zou moeten, waardoor de tuin er onverzorgd uit gaat zien. Kies er dus alleen voor om de tuin zelf te onderhouden als je dit zelf kunt en er ook de tijd voor hebt.

Bepaalde werkzaamheden in de tuin kan je zonder enige vorm van vakkennis niet zomaar zelf verzorgen. Neem bijvoorbeeld het snoeien van de takken van eventuele bomen in je tuin. Dit kan lang niet iedereen. Ook als je gezondheidsklachten, zoals last van je rug, is het niet verstandig om zelf al het onderhoud aan je tuin te verzorgen.

Uiteraard kun je er wel voor kiezen om bepaalde werkzaamheden, zoals het maaien van het gazon, zelf op te pakken. Dat is een eenvoudige klus en het kan de kosten van het onderhoudscontract verminderen.

Offertes aanvragen voor een onderhoudscontract

Wil je voorkomen dat je te veel voor een onderhoudscontract betaalt? Dan kun je ervoor kiezen om offertes te vergelijken met behulp van onze website. De prijs van een onderhoudscontract zal per bedrijf verschillen. Daarom is het ook aan te raden om de verschillende mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken. Zo kun je mogelijk een hoop geld besparen.

Gebruik je onze website om onderhoudscontracten van verschillende hoveniers te vergelijken? Dat is zeer eenvoudig! Beschrijf zo goed mogelijk wat de werkzaamheden precies in zullen houden en hoe groot de tuin is. Nadat jij je aanvraag verstuurt, zorgen we ervoor dat deze bij diverse hoveniersbedrijven terechtkomt. Zij kunnen je hierna een offerte toesturen. Zo kun jij de offertes van verschillende bedrijven goed met elkaar vergelijken.

Zoals we eerder op deze pagina aangaven, is het wel van belang dat je ook tevreden bent met de diensten van de hovenier. Daarom kan het goed zijn om eerst eenmalig te betalen voor een onderhoudsbeurt. Zo kun je nagaan of het bedrijf de gewenste kwaliteit levert.

Besparen op je onderhoudscontract

Naast het vergelijken van offertes, zijn er nog veel meer handige tips om te besparen op de kosten die je voor een onderhoudscontract betaalt. Hieronder sommen we de belangrijkste tips, op het vergelijken van offertes na, voor je op. Zo bespaar je waarschijnlijk nog veel meer!

1. Kies voor een hovenier uit je eigen plaats

Als je een onderhoudscontract afsluit, dan is het vaak aan te raden om een hovenier bij jou uit de buurt te kiezen. Een hovenier die dichtbij jou in de buurt gevestigd is, zal logischerwijs minder lang hoeven te reizen. Het vervoeren van materiaal en personeel is voor een hoveniersbedrijf niet gratis. Daardoor betaal je in veel gevallen ook meer wanneer je ervoor kiest om een hoveniersbedrijf in te schakelen dat niet bij jou in de buurt zit.

Het kan overigens geen kwaad om ook de offertes van hoveniers die niet in de buurt zitten mee te nemen in je vergelijking. Zo merk je vanzelf of deze hoveniersbedrijven inderdaad een hoger tarief rekenen.

2. Bespreek welke werkzaamheden je zelf oppakt

Je kunt er prima voor kiezen om het onderhoud van de tuin volledig uit te besteden aan het hoveniersbedrijf. Echter, is het ook mogelijk om vooraf te bespreken welke werkzaamheden je zelf op kunt pakken. Deze werkzaamheden worden dan niet meegenomen in het onderhoudscontract, waardoor je geld kunt besparen. Het bijhouden van je gazon kun je vaak prima zelf doen. Veel hoveniers zijn alsnog bereid om je advies te geven over het onderhoud hiervan als er zich bijvoorbeeld problemen met het gras voordoen.

3. Kies voor onderhoudsvriendelijke beplanting

Als je minder wilt betalen voor een onderhoudscontract, kun je hier ook al rekening mee houden bij het aanleggen van de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld planten en bomen uitkiezen die veel minder onderhoud nodig zullen hebben. Ook kun je voor een gazon van kunstgras kiezen of een deel van de tuin van bestrating voorzien. Je tuin zal dan veel minder onderhoud nodig hebben.

Conclusie

Een onderhoudscontract kan erg voordelig zijn als je een tuin hebt die veel onderhoud vergt. Normaal gesproken betaal je per uur zo’n € 40 tot € 50 aan een hovenier. Met een contract betaal je een vast bedrag per maand of per jaar. Zo weet je precies hoeveel je ieder jaar aan hovenierskosten kwijt zal zijn. Met een onderhoudscontract ligt je tuin er bovendien altijd goed verzorgd bij.

Wil je een onderhoudscontract bij een hovenier afsluiten, maak dan gebruik van onze website om offertes van verschillende partijen te vergelijken. Zo vind je al snel een goedkope en betrouwbare partij die jouw tuin kan onderhouden.