Tuinaanleg

Je tuin heeft ontzettend veel invloed op de uitstraling van de gehele woning. Een verwaarloosde tuin kan je woning stukken minder mooi maken. Andersom kan een prachtige tuin de woning ook een stuk mooier doen lijken. De tuin is bovendien ook de plek waar je ‘s avonds of op een vrije dag graag tot rust komt. Vooral in de lente en in de zomer brengen de meeste mensen veel tijd door in de tuin.

Een mooie en goed onderhouden tuin is dus zeer belangrijk. Alleen wat kost tuinaanleg nu precies? En aan welke partij kun je dit het best uitbesteden? Op deze pagina lees je alles dat je moet weten over tuinaanleg.

Wat kost tuinaanleg?

Ben je niet tevreden over de uitstraling van je tuin? Is de tuin dusdanig verouderd dat alleen onderhoud eigenlijk niet meer voldoende is? Of wil je gewoon een compleet nieuwe tuin, zodat je eindelijk de tuin van je dromen krijgt? Tuinaanleg door een professioneel hoveniersbedrijf is in die gevallen aan te raden. Zo wordt het straks weer mogelijk om heerlijk tot rust te komen in je eigen tuin.

Het uurloon van een hovenier kan sterk uiteenlopen. Je kunt ervan uitgaan dat je zo’n € 50 tot € 100 per vierkante meter tuin zal betalen. Dat bedrag omvat dan ook de kosten die je aan materiaal betaalt. Toch gaat het hier wel om een gemiddeld bedrag. Laat je een groot grasveld in de tuin aanleggen, dan betaal je veel minder dan voor bestrating. Kies je voor een groot tuinhuis en/of een vijver? Dan zullen de kosten van tuinaanleg ook veel hoger oplopen.

Het is dus moeilijk om een goede inschatting te maken van wat tuinaanleg je zal kosten. Je kunt de prijs het best bepalen door offertes aan te vragen. In de tabel hieronder lees je echter wel wat voor prijzen je gemiddeld kunt verwachten.

WerkzaamhedenKosten
OntwerpenTot € 500 per uur
ArbeidskostenGemiddeld € 40 per uur per hovenier
Aanleggen gazon€ 5 tot € 10 per m² + arbeidskosten
Bestraten€ 50 tot € 150 per m² + arbeidskosten
Bomen en planten€ 10 tot € 30 per m² + arbeidskosten

Een mooie tuin is in veel gevallen echter ook voorzien van een aantal extra’s. Neem bijvoorbeeld een tuinhuis of een vijver. Of wat denk je van houten vlonders in de tuin? Deze extra’s zullen de prijs ook weer omhoog brengen. De prijs van een schuur kan bijvoorbeeld oplopen tot een bedrag van € 5.000.

Tuinaanleg begint bij een tuinontwerp

Als je een hoveniersbedrijf voor de tuinaanleg in wilt schakelen, is het belangrijk om eerst goed na te gaan wat voor ontwerp je zoekt. Wat vind jij belangrijk in een tuin? Moet je tuin veel schaduw hebben? Wil je een tuinhuisje en een vijver? En wat voor beplanting zie je graag terug in de tuin? Dat zijn allemaal zaken om over na te denken. Belangrijk is dat je een tuin krijgt waar je nog lang plezier van kunt hebben.

Je kunt je eigen ontwerp zelf al grotendeels uitwerken, maar je kunt er ook voor kiezen om het ontwerp te laten maken door het hoveniersbedrijf. In dat geval kun je echt zeker zijn van een prachtige tuin. De hovenier zal altijd goed met je doornemen welke mogelijkheden je allemaal hebt. Bovendien heeft de hovenier ook een beter beeld van wat alles zal kosten en hoeveel tijd het realiseren van het ontwerp zal kosten.

Besluit je om het ontwerp (deels) zelf uit te werken, dan is het verstandig om eerst inspiratie op te doen. Online kun je vaak veel inspiratie vinden.

Offertes voor tuinaanleg vergelijken

Voor tuinaanleg kun je veel verschillende partijen inschakelen. Belangrijk is om een hoveniersbedrijf te vinden dat goed aansluit op jouw eigen wensen. Ook de kosten spelen vaak een grote rol. Mogelijk heb je een beperkt budget en wil je toch het beste uit je tuin halen. Echter, betaalt niemand graag meer dan noodzakelijk. Om die reden is het verstandig offertes voor tuinaanleg te vergelijken. De prijzen die verschillende hoveniersbedrijven hanteren kunnen immers ook enorm verschillen.

Via ons platform is het eenvoudig om offertes van verschillende partijen te vergelijken. Je kunt eenvoudig offertes opvragen bij verschillende hoveniersbedrijven, met één druk op de knop. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de opdracht goed moet beschrijven. Dat hoef je slechts één keer te doen, want verschillende hoveniers krijgen de opdracht binnen. Hierna krijg jij diverse offertes toegestuurd en kun je kiezen met welke partij je in zee gaat.

Ons platform maakt het zeer eenvoudig om na te gaan welke prijs je voor de tuinaanleg betaalt. Houd er echter wel rekening mee dat de goedkoopste partij niet altijd de beste partij hoeft te zijn. De offertes die je via ons krijgt toegestuurd zijn stuk voor stuk vrijblijvend.

De tuinaanleg laten uitvoeren

Als er een goed ontwerp klaarstaat, dan kan een hovenier de tuinaanleg voor je verzorgen. Als je eventuele werkzaamheden zelf op wilt pakken, is het aan te raden dit vooraf te verzorgen of tijdens het aanvragen van de offerte duidelijk te maken. Dit kan je veel geld schelen doordat de hovenier dan minder tijd kwijt zal zijn. Laat het werk dat zorgvuldig moet gebeuren wel altijd aan de hovenier over. Zo kun je namelijk zeker zijn van het beste resultaat.

De hovenier zal je tuin om te beginnen eerst inmeten. Op die manier kan er bijvoorbeeld bepaald worden waar je gazon en tuinhuis moeten komen. De locaties van ieder onderdeel van je tuin moeten vooraf nauwkeurig bepaald worden voor het beste resultaat.

Na het inmeten zal de hovenier beginnen om je tuin leeg te halen. Bestaande bestrating en beplanting worden bijvoorbeeld verwijderd. Dit zijn ook de kosten waar je zelf veel geld op kunt besparen door deze klus zelf te verzorgen. Na het leeghalen van de tuin gaat de hovenier aan de slag om de grond goed voor te bereiden. Planten hebben een vruchtbare ondergrond nodig, terwijl bestrating weer een ander soort ondergrond vergt.

Het eerste dat de hovenier gaat doen als de tuin eenmaal goed voorbereid is, is het verzorgen van de schuttingen en bestrating. Eventueel wordt er nu ook een schutting, vijver of houten vlonder geplaatst. Daarna wordt het tijd voor de beplanting van de tuin. Na afloop zal de hovenier de tuin nog even voor je schoonmaken, zodat al het vuil als gevolg van de werkzaamheden verwijderd is.

Kies je voor jonge beplanting?

Bij de tuinaanleg heb je vaak de mogelijkheid om voor jonge beplanting te kiezen of voor planten die al (bijna) volgroeid zijn. Het voordeel van dit laatste is dat je tuin er zo gelijk erg strak bij ligt. Bovendien kost dit je vervolgens minder onderhoud. Voordeel van jonge beplanting is dat dit je vaak minder kost. Veel mensen vinden het bovendien ook een leuk proces om een jonge boom te zien uitgroeien tot een grote volwassen boom. Het onderhouden van de beplanting kun je overigens ook overlaten aan de hovenier.

Het ideale seizoen voor de tuinaanleg

In de lente zullen de meeste mensen ervoor kiezen om hun tuin te laten opknappen. Hoveniers hebben in dit seizoen ontzettend veel werk. Niet altijd is er hierdoor nog plek bij iedere hovenier en bovendien betaal je vaak ook meer. De lente is daarom eigenlijk niet het ideale seizoen om je tuin bij te laten werken. De tuinaanleg kun je ook laten verzorgen in de herfst, eventueel zelfs in de winter. Zolang het niet vriest, zal een hovenier je graag helpen bij het aanleggen van de tuin, ongeacht het seizoen.

Besparen op tuinaanleg

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de aanleg van de tuin. Hieronder noemen we de belangrijkste manieren om kosten te besparen:

  1. Vergelijk offertes via ons platform
  2. Beperk de voorrijkosten door voor een goedkope partij te kiezen
  3. Kies eventueel voor een standaard ontwerp
  4. Ga voor jonge beplanting i.p.v. voor kant-en-klare beplanting

Conclusie

De tuin is ontzettend belangrijk. Je brengt er graag je tijd door, zeker in de zomer en de lente. Bovendien heeft de tuin veel invloed op de uitstraling van je woning. Tuinaanleg kun je het best laten verzorgen door een hovenier. In de lente betaal je vaak meer voor een hovenier dan in bijvoorbeeld de winter. Bovendien kun je veel kosten besparen door offertes aan te vragen via ons platform.