• Home
 • Boomverzorging

Boomverzorging

Ben jij op zoek naar een bedrijf dat de verzorging van bomen voor je uit handen kan nemen? Dan ben je bij hoevenier24.nl aan het juiste adres. Via ons platform kun je diverse specialisten vragen om de verzorging van alle werkzaamheden rondom bomen uit te besteden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het snoeien van bomen, boomonderhoud en nog veel meer. Hieronder zullen we kort stilstaan bij alles wat komt kijken als het gaat om boomverzorging.

Wat is boomverzorging?

Boomverzorging is een veelomvattend begrip waarbij alle werkzaamheden rondom het verzorgen van bomen wordt verstaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Het snoeien van bomen;
 • Het aanplanten van nieuwe bomen;
 • Het verankeren van bomen;
 • Boomziektes constateren;
 • Het bestrijden van boomziektes.

Bomen zorgen namelijk voor meer zuurstof en daarnaast verbeteren ze ook het beeld van de leefomgeving. Om deze reden is het van groot belang om aan boomverzorging te doen. Het inschakelen van een boomverzorger kan helpen bij het verzorgen en onderhouden van een boom zodat je optimaal kunt blijven genieten van bomen zonder hier hinder van te ondervinden.

Werkzaamheden bij boomverzorging

Als we kijken naar de werkzaamheden die komen kijken bij boomverzorging, dan zijn er een aantal werkzaamheden van elkaar te onderscheiden. Hieronder zullen we het kort hebben over de meest voorkomende diensten die bij boomverzorging komen kijken. Hierdoor krijg je een goed beeld van de taken die een boomverzorger voor jou uit handen kan nemen.

1. Het snoeien van bomen

Een van de meest populaire werkzaamheden van de boomverzorger is het snoeien van bomen. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een onderhoudssnoei om de tuin goed eruit te laten zien, maar het is ook mogelijk om dood hout te verwijderen om zodoende probleemtakken weg te snoeien. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor begeleidingssnoei. Hierbij worden jonge bomen gesnoeid om een bepaalde vorm te krijgen. Het snoeien van bomen is erg complex en om deze reden is het aan te raden om dit over te laten aan een boomspecialist. De specialist weet immers exact hoe een boom het beste gesnoeid kan worden en beschikt tevens over de juiste materialen.

2. Boomonderhoud

Een ander belangrijk onderdeel van boomverzorging is boomonderhoud. Om een boom gezond te houden is het van cruciaal belang dat de betreffende bomen onderhouden worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan onderhoudssnoei en het controleren van boomziektes. Daarnaast is het ook goed om te benoemen dat het onderhouden van bomen leidt tot een vermindering van overlast en ziektes. Het is hierdoor namelijk mogelijk om risicovolle takken en dood hout te verwijderen waardoor risicovolle situaties verkleind worden.

3. Bomen knotten

Een andere werkzaamheid die bij boomverzorging komt kijken is bomen knotten. Bomen knotten is een specialistische vorm van boomsnoeien. Hierbij wordt de kruin van de boom verwijderd terwijl de takken helemaal teruggesnoeid worden tot aan de stam. Vanaf de stam groeien vervolgens weer jonge scheuten. Waarschijnlijk vraag je jezelf af wat de meerwaarde is van deze dienst. Als je bomen laat knotten voorkom je dat de boom te zware takken krijgt waardoor de boom potentieel kan scheuren. Hierdoor blijft de boom gezond en kan hij uitgroeien tot een prachtige boom in jouw leefomgeving.

4. Bomen plaatsen

Elk jaar worden er nieuwe bomen geplant en niet alle jonge bomen overleven dit. Het planten van nieuwe bomen dient namelijk op een specialistische manier te gebeuren. Als je een boom verkeerd plant kan dit tot fatale gevolgen leiden. Hierbij is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat een boom niet te diep in de grond gezet wordt. Om deze reden is het aan te raden om een specialist hiernaar te laten kijken. Hierdoor weet je zeker dat jouw potentiële bomen op een correcte manier gepland gaan worden.

5. Planten verankeren

Als je een jonge boom hebt, is het vervolgens verstandig om na te denken over de mogelijkheden voor het verankeren van de boom. Het verankeren van scheefgroei is namelijk een gevolg van harde wind. Dit wil je absoluut voorkomen omdat bomen bovengronds of ondergronds verankerd worden. Dit is een specialistische taak en om deze reden is het aan te raden om dit over te laten aan een boomverzorger. Hierdoor weet je zeker dat het met passie en liefde wordt gedaan zodat je boom kaarsrecht zal groeien.

Kosten van boomverzorging

Boomverzorging is een onderdeel van het takenpakket van de hovenier. De hovenier zorgt hierbij niet alleen dat het gazon er goed bij ligt, maar ook dat de bomen goed verzorgd worden. Zo zal hij bijvoorbeeld de struiken en bomen op tijd snoeien. Als jij een boom wilt laten verzorgen omdat deze te hoog wordt, is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Je betaalt in dat geval het gemiddelde tarief van een hovenier. Over het algemeen kan een hovenier drie verschillende betaalmogelijkheden vragen. Als eerst bestaat er een kans dat er een vergoeding per uur wordt gevraagd, ten tweede is het mogelijk om een vergoeding voor een dagdeel te vragen en tot slot is het ook mogelijk om aanspraak te doen op een abonnementsvorm. Dit leidt tot de volgende kosten:

Type betaling en activiteitBijbehorende kosten in euro’s
Onderhoud van de tuin inclusief het onderhouden van bomen per uurGemiddeld tussen de 35 en 55 euro per uur
Onderhoud van de tuin inclusief het onderhouden van bomen per dagdeelGemiddeld rond de 200 euro per dagdeel
Onderhouden van de tuin inclusief het onderhouden van bomen in de vorm van een maandelijks abonnementMogelijk vanaf 10 euro per maand, afhankelijk van de aanbieder en de werkzaamheden

Hoe worden de prijzen voor boomverzorging vastgesteld?

Als je een boomverzorger wilt inschakelen is het natuurlijk van belang dat je weet hoe de prijs wordt vastgesteld. De prijs van boomverzorging wordt vastgesteld op basis van een drietal parameters. Dit zijn de volgende:

 • Hoeveel bomen heb je in de tuin. Als eerst wordt er gekeken naar hoeveel bomen de tuin bevat. Des te meer bomen de tuin heeft, des te meer werk de hovenier heeft waardoor de kosten zullen oplopen.
 • Wat voor soort bomen heb je in de tuin. Ten tweede is het van belang om te kijken welke type bomen je tuin heeft. Zo is een Europese boom makkelijker te onderhouden voor een hovenier dan een andere boom wat leidt tot minder kosten bij een Europese boom.
 • Het type boomverzorging werkzaamheden. Afhankelijk van het type werkzaamheid zullen de kosten kunnen oplopen. Als je een boom moet weghalen zullen de kosten veelal minder zijn dan het recht laten zetten, vertakken en het herplaatsen van een boom.

Om deze reden is het altijd goed om op basis van deze drie punten een vrijblijvende offerte op te vragen. Hierdoor krijg je direct inzichtelijk wat de kosten zijn die gepaard gaan bij boomverzorging. Het advies hierbij is om gebruik te maken van ons platform. Via ons platform kun je namelijk eenvoudig meerdere offertes aanvragen waardoor je diverse boomverzorgers met elkaar kunt vergelijken. Hierdoor krijg jij de scherpste tarieven inzichtelijk en betaal jij niet teveel voor het onderhouden van jouw prachtige bomen.

Besparen op kosten van boomverzorging

Natuurlijk is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om kosten te besparen als het gaat om boomverzorging. Boomverzorging is een kostenpost en om deze reden is het goed om te kijken naar mogelijkheden om de kosten te beperken. Dit kun je doen door:

 • Een gedeelte zelf uit te voeren. Als het herfst wordt verliezen de bomen bijvoorbeeld veel bladeren. Je kunt wachten tot een hovenier dit doet waarbij je kosten betaald, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen. Hierdoor kan de boomverzorger andere werkzaamheden uitvoeren wat zal leiden tot een reductie in de kosten.
 • Kiezen van een onderhoudsvriendelijke tuin. Als je een tuin vol met bomen hebt zul je hier meer werk aan hebben dan een tuin met een beperkt aantal bomen. Probeer daarom een tuin samen te stellen die onderhoudsvriendelijk is zodat je niet continue aan boomverzorging hoeft te doen. Dit zal enorm veel schelen in de maandelijkse kosten.