• Home
  • Tuinrenovatie

Tuinrenovatie

Een tuin kan ontzettend veel invloed hebben op de uitstraling van je woning. Dit zul je zeker opmerken als je langs een woning met een verwaarloosde tuin loopt. De woning zelf hoeft er niet per se slecht uit te zien, maar alsnog ziet de woning in zijn geheel er direct een stuk minder mooi uit. Loop je langs een woning met een prachtige tuin, dan ziet de woning er direct ook mooier uit. Een tuinrenovatie is dus een uitstekend idee als je waarde hecht aan de uitstraling van je woning.

Een tuinrenovatie is ook aan te raden omdat de meeste mensen graag tijd doorbrengen in hun tuin. Ook als je graag van het weer geniet, zit je liever niet tussen de dorre planten in een ingezakte tuinset. Wil je weer een mooie rustgevende tuin? Dan is het van belang dat de tuin gerenoveerd wordt. Wellicht zijn er een aantal zaken die je zelf op kunt pakken, maar het merendeel van de werkzaamheden kun je het best overlaten aan een hoveniersbedrijf.

Ben je benieuwd naar hoe een tuinrenovatie eruit zal zien? Of vraag je je af wat een volledige tuinrenovatie je zal kosten? Op deze pagina zullen we al je vragen beantwoorden. Hier lees je namelijk alles over tuinrenovatie.

Wanneer is een tuinrenovatie noodzakelijk?

Hierboven, in de intro, heb je al kunnen lezen waarom een tuinrenovatie zo belangrijk is. Ziet je tuin er niet meer zo mooi uit als vroeger? Is je tuin volgegroeid met onkruid, is de heg veranderd in een grote struik en zit er mos op de bestrating? Is je tuinhuisje ingevallen en ligt er een dikke laag alg in je vijver? Dan is tuinrenovatie zeker iets om aan te raden. Door je tuin op te knappen kun je de algehele uitstraling van je woning verbeteren. Bovendien zal je ook weer meer plezier aan je tuin hebben als je deze laat opknappen.

Een tuinrenovatie kan ook aan te raden zijn als je bent uitgekeken op je oude tuin. Ligt de tuin er netjes bij, maar mis je het een en ander? Dan kun je er ook voor kiezen om de tuin compleet te renoveren.

Wat kost een tuinrenovatie?

Wat een tuinrenovatie kost, is sterk afhankelijk van wat er moet gebeuren en welke partij je hiervoor inschakelt. Soms is een tuin weer helemaal op te knappen door bestaande beplanting bij te werken en door middel van kleine toevoegingen. In andere gevallen moet de tuin bijna compleet vernieuwd worden. Je betaalt gemiddeld een uurloon van zo’n € 40 tot € 50 per hovenier. De materiaalkosten komen hier nog bovenop. Wat de tuinrenovatie kost is dus ook afhankelijk van hoeveel tijd men kwijt zal zijn aan het opknappen van de tuin.

Ben je benieuwd wat er allemaal moet gebeuren in jouw tuin? Dan is het aan te raden om ook dit eens met een hovenier te bespreken. Lees ook deze pagina goed door, dan kun je zelf mogelijk al goed inschatten wat er allemaal nog aan de tuin moet gebeuren. De verschillende onderdelen van tuinrenovatie komen op deze pagina namelijk allemaal aan bod.

Nieuwe beplanting of bestrating

Soms is nieuwe beplanting of bestrating al voldoende als je de tuin wilt renoveren. In dat geval zijn de kosten vaak afhankelijk van het type beplanting of bestrating dat je laat plaatsen. Kies je voor meer exclusieve planten, dan betaal je uiteraard ook meer dan wanneer je voor planten kiest die vaak voorkomen. Toch kun je vaak ook met minder prijzige bestrating en beplanting een prachtige tuin creëren.

Bespreek je budget met de hovenier

Het is verstandig om je budget ook te bespreken met de hovenier. Zo kan het hoveniersbedrijf bijvoorbeeld nagaan hoe jouw tuin gerenoveerd kan worden als je geen hoog budget hebt. In dat geval kan men, zoals hierboven vermeld, voor goedkopere planten kiezen. Als je een hoger budget hebt, dan kun je bijvoorbeeld voor meer exclusieve details gaan. Je kunt dan ook voor bijzonderheden zoals een vijver of tuinhuisje kiezen. Een vijver of tuinhuisje kan prijzig zijn om te realiseren, maar kan de uitstraling van de tuin ook enorm beïnvloeden.

Een geheel nieuwe tuin laten aanleggen?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om je tuin helemaal opnieuw in te richten. Je kunt in dat geval ook weer een tuinontwerp laten maken en realiseren. Een dergelijke klus kan veel geld kosten, maar het eindresultaat zal hoogstwaarschijnlijk ook prachtig zijn. Deze vorm van tuinrenovatie is aan te raden als je tuin in dusdanig slechte staat verkeert dat de meeste onderdelen toch al vervangen moeten worden. Als je voorheen wél tevreden was met de uitstraling van de tuin, kun je er uiteraard ook gewoon voor kiezen om alles dat aan vervanging toe is te vervangen.

Je tuin compleet laten renoveren kan ook een goed idee zijn als je aan vernieuwing toe bent. In dat geval moet de bestaande tuin eerst ook nog verwijderd worden. Daar kun je mogelijk kosten op besparen door deze klus zelf uit te voeren.

Je tuin laten onderhouden door een hovenier

Je tuin kun je het best laten onderhouden door een hovenier. Bij normaal onderhoud komt bijvoorbeeld het snoeien van bomen kijken. Is er sprake van een kleine opknabeurt, dan is de hovenier meestal al snel klaar. In dit geval hoef je dus ook niet ontzettend veel te betalen. Wanneer je geen groene vingers hebt, kun je ervoor kiezen om de tuin altijd door een hovenier te laten onderhouden, ook na de renovatie. Op die manier zal je tuin er altijd strak bij liggen. Bovendien ben je zo zelf geen tijd meer kwitj aan het onderhouden van de tuin. Uiteraard komen hier wel kosten bij kijken. Het is dus een goed idee om de voordelen tegen die kosten af te wegen.

Zelf een deel van de werkzaamheden opknappen

Je kunt er ook voor kiezen om tuinrenovatie deels zelf op te pakken. Op die manier kun je kosten besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kapot materiaal verwijderen en afvoeren. Ook het maaien van gras kun je vrij eenvoudig zelf oppakken. Overleg dit wel met de hovenier in kwestie als je een offerte aanvraagt. Zo voorkom je dat de hovenier een te grote klus verwacht of dat je het werk van het hoveniersbedrijf juist moeilijker maakt.

Offertes voor tuinrenovatie vergelijken via ons platform

Een goede tip om geld te besparen bij het renoveren van de tuin, is door offertes te vergelijken via ons platform. Via ons platform wordt het namelijk mogelijk om vrijblijvend en gratis offertes op te vragen bij diverse hoveniersbedrijven. Met één klik wordt de klus naar verschillende bedrijven gestuurd die vervolgens een offerte kunnen opstellen. Jij krijgt die offertes daarna binnen en kan eenvoudig nagaan welke partij het goedkoopst is.

Wil je gebruik maken van ons platform en zodoende kunnen vergelijken bij welke partij je het goedkoopst uit bent? Dan hoef je alleen maar te beschrijven wat er bij jou in de tuin moet gebeuren. Zo krijg je het beste beeld van hoeveel het renoveren van de tuin je zal kosten.

Conclusie

Tuinrenovatie is een uitstekende manier om weer tot rust te kunnen komen in de tuin. Bovendien zorgt het ervoor dat je woning in zijn geheel ook een veel betere uitstraling krijgt. De kosten van tuinrenovatie zijn sterk afhankelijk van welke partij je inschakelt en van wat er moet gebeuren. Zo is een klein beetje onderhoud soms al voldoende, terwijl een ander een compleet nieuwe tuin nodig zal hebben. Ook hebben materiaalkosten veel invloed op de totaalprijs. Voor nieuwe bestrating of nieuwe beplanting betaal je dan ook veel meer als je voor duurder materiaal kiest.

Wil je de kosten van verschillende partijen eenvoudig met elkaar vergelijken, dan raden we je aan om gebruik te maken van ons platform. Zo kun je namelijk snel, eenvoudig en gratis offertes aanvragen bij verschillende partijen. Die offertes zijn bovendien altijd vrijblijvend.