Kunstgras

Wil je kunstgras in je tuin (laten) leggen? Dat kan een uitstekend idee zijn! De meeste mensen vinden het niet mooi om de tuin volledig van bestrating te voorzien. Kunstgras lijkt op echt gras en geeft je tuin een meer natuurlijke uitstraling. Heb je kinderen, dan kan kunstgras ook beter zijn om op te spelen. Veel mensen vinden de uitstraling van kunstgras fantastisch. Het is belangrijk om je tuin op orde te hebben en dat is voor velen een reden om kunstgras te plaatsen. Een mooie tuin kan een enorm verschil maken.

Is je gazon slecht onderhouden, dan kan dit je woning er ook verouderd uit doen zien. Om die reden kan het dus een fantastisch idee zijn om je tuin op te laten knappen, bijvoorbeeld door kunstgras te laten leggen.

Ben je benieuwd wat de voordelen zijn van kunstgras? Of vraag je je af wat je voor het leggen van kunstgras betaalt? Maak je geen zorgen, op deze pagina lees je namelijk alles dat je over kunstgras moet weten.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen gaat kunstgras lang mee en blijft het er mooi uit zien. Kies je voor normaal gras, dan kunnen er gaten in je gazon ontstaan en kan het gras ook uitdrogen als het niet voldoende bewaterd wordt. Daarnaast moet echt gras ook regelmatig gemaaid worden. Kunstgras heeft veel minder onderhoud nodig, maar goed kunstgras kan er wel als echt gras uitzien.

Kunstgras kan ook voordelen hebben ten opzichte van bestrating. Zo is het bijvoorbeeld zachter, waardoor kinderen er tijdens het spelen minder hard op zullen vallen. Bovendien is het ideaal om op te sporten. Kunstgras hoeft tevens niet duur in aanschaf te zijn.

Je kunt kunstgras ook combineren met bestrating. Zo breng je meer variatie aan in de tuin, zonder dat je het gras moet onderhouden.

Wat kost kunstgras?

Er zijn verschillende soorten kunstgras om uit te kiezen. De prijs die je voor kunstgras betaalt, is dan ook sterk afhankelijk van welk type kunstgras je kiest. De prijzen van kunstgras kunnen variëren van € 10 tot € 40 per m². Dat zijn alleen de materiaalkosten. Daarnaast moet het kunstgras ook nog geplaatst worden en ook daar zitten kosten aan verbonden.

Kunstgras kan het best niet direct op aarde geplaatst worden. Onder het kunstgras wordt doorgaans nog zand geplaatst. Ook daar zitten uiteraard kosten aan verbonden. Vaak betaal je hiervoor iets minder dan € 20 per vierkante meter. Qua materiaalkosten zitten we nu dus op een totaalprijs van ongeveer € 30 tot € 60.

Houd er rekening mee dat je ook arbeidskosten betaalt als je een specialist inschakelt. In dat geval komen er kosten bovenop voor het plaatsen, maar ook voor het verwijderen en afvoeren van oud materiaal.

Materiaalkosten€ 30 - € 60 per m²
Arbeidskosten€ 35 - € 70 per uur per hovenier
VoorrijkostenLopen sterk uiteen

Kunstgras laten plaatsen

Het is een goed idee om kunstgras door een specialist te laten plaatsen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat het gras juist gelegd wordt en dat je er dus nog lang plezier van kunt hebben. Iemand met ervaring weet bijvoorbeeld precies hoe je het kunstgras zo kunt leggen dat er geen kuilen inkomen. Het enige nadeel van het inhuren van een hovenier is dat je meer betaalt. Echter, kun je zo wel zeker zijn van kwaliteit.

Kunstgras zelf plaatsen

Het is ook mogelijk om het kunstgras zelf te plaatsen als je goed weet wat je doet. Als je weinig tijd hebt en/of niet zo handig bent, kun je het plaatsen van het kunstgras beter aan een specialist overlaten.

Hieronder vind je een stappenplan van wat je moet doen als je het kunstgras zelf zou willen plaatsen.

  1. Verwijder de bestrating of het gras dat je momenteel hebt liggen.
  2. Maak de grond zo goed mogelijk gelijk.
  3. Plaats een laag bestratingszand (ongeveer 5 tot 10 centimeter in dikte).
  4. Bewater het zand en druk het zand aan met bijvoorbeeld een wals.
  5. Maak het zand goed vlak, zodat het kunstgras straks geen kuilen krijgt.
  6. Plaats een onderdoek over het zand, om kuilen en wortelgroei te voorkomen.
  7. Bij grote oppervlakken zul je het kunstgras moeten snijden en naden aan elkaar vast moeten lijmen.
  8. Maak het kunstgras met behulp van haken vast aan de ondergrond.
  9. Ga met de bezem over het kunstgras heen, zodat de sprieten omhoog gaan staan.

Tip: gebruik je meerdere stukken kunstgras, dan is het belangrijk dat de sprieten ook dezelfde kant op staan. Controleer dit dus goed.

Twijfel je of het zelf plaatsen van kunstgras wel een goed idee is? Dan kun je beter een expert inhuren of een kennis met veel ervaring om hulp vragen.

Verschillende soorten kunstgras

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zitten er grote verschillen in materiaalkosten. Dat is niet alleen afhankelijk van bij welke aanbieder je kunstgras bestelt, maar ook van het type kunstgras. Vaak geldt dat hoe realistischer het glas eruitziet, hoe meer je betaalt. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. Hoeft het gras voor jou niet al te realistisch te zijn, dan zullen de kosten ook minder hoog liggen. Wil je realistisch gras, dan betaal je juist iets meer.

Tips om kosten te besparen op de aanleg van kunstgras

Wil je het aanleggen van kunstgras overlaten aan een expert? Dat is een goed idee, want zo kun je zeker zijn van kwaliteit. Wél betaal je nu meer dan wanneer je de aanleg zelf zou verzorgen. Gelukkig zijn er verschillende handige tips om kosten te besparen op de aanleg van kunstgras. Hieronder hebben we enkele handige tips voor je opgesomd.

1. Vergelijk offertes voor de aanleg via ons platform

Om te beginnen kun je eenvoudig offertes vergelijken via ons platform. Daardoor wordt het gemakkelijker om uit te zoeken bij welke partij je goedkoop terechtkunt. Je hoeft alleen de opdracht te beschrijven en vervolgens op de knop te drukken. Daarna komt de opdracht bij verschillende hoveniers terecht die je een offerte kunnen opsturen. Belangrijk is om zoveel mogelijk informatie aan te leveren. Meet dus goed op hoeveel m² kunstgras je bijvoorbeeld nodig hebt.

2. Kies voor een hovenier uit de buurt van je woonplaats

Als een hovenier ver naar je woning moet rijden, dan betaal je vrijwel altijd voorrijkosten. Hoe langer de reisafstand, hoe meer je betaalt. In sommige gevallen kan het dus een goed idee zijn om voor een partij te kiezen die in de buurt van je eigen woonplaats is gevestigd. In andere gevallen maken de voorrijkosten, in verhouding met het totaalbedrag, weinig verschil.

3. Bereid zelf een en ander voor

Je kiest ervoor om een specialist in te schakelen, omdat je zo zeker kunt zijn van een uitstekend resultaat. Toch zijn er ook werkzaamheden die je zelf prima kunt oppakken. Neem bijvoorbeeld het verwijderen van de huidige laag gras of bestrating. Ook zou je dit materiaal zelf alvast kunnen afvoeren. Dit kan op het totaalbedrag toch vrij veel geld schelen.

Conclusie

Kunstgras ziet er goed uit en heeft veel voordelen ten opzichte van normaal gras. Zo hoef je het gras bijvoorbeeld niet continu te bewateren. Bovendien krijgt het gras, mits het juist is gelegd, niet zomaar kuilen. Ook voor kale plekken en modder op het gazon hoef je niet bang te zijn als je kunstgras hebt. Kunstgras kan dus een goede keuze zijn, maar er komen ook kosten bij kijken. Je kunt kosten besparen door de klus zelf uit te voeren, maar in dat geval kun je niet altijd zeker zijn van de beste resultaten.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om te besparen op het aanleggen van kunstgras. Kies er bijvoorbeeld voor om offertes te vergelijken via ons platform of bereid zelf alvast het een en ander voor. Zo kun je relatief veel geld besparen op de aanleg van kunstgras en kun je zeker zijn van een prachtig eindresultaat.