• Home
  • Tuinbestrating

Tuinbestrating

Het bestraten van een tuin is noodzakelijk als je een tuinpad, een terras of misschien wel je hele tuin wilt voorzien van bestrating. Als we kijken naar tuinbestrating zien we vaak tuintegels terugkomen. Hierbij is het noodzakelijk dat je een specialist inhuurt die je volledig kan ontzorgen om zo een mooi resultaat te krijgen. Om deze reden tref je op deze pagina alle informatie aan omtrent tuinbestrating en de daarbij behorende kosten.

Kosten tuinbestrating

Ben jij van plan om jouw tuin te bestraten? Dan is het natuurlijk fijn dat je inzicht hebt in de kosten die hiermee gepaard gaan. De kosten zijn echter afhankelijk van een aantal keuzes. Hierbij is het als eerst noodzakelijk om te kijken welk type bestrating je gaat gebruiken. Hieronder hebben we schematisch een overzicht neergezet van mogelijkheden zodat je zeker weet dat je niet teveel geld kwijt bent bij het inhuren van een specialist.

Type tuinbestratingGemiddelde kosten per vierkante meter
StratenmakerTussen de 20 en 25 euro per vierkante meter
TegelsTussen de 10 en 85 euro per vierkante meter
Ophoog- en voegzandTussen de 50 en 70 euro per big bag wat te gebruiken is voor 20 vierkante meter
OpsluitbandenTussen de 2 en 5 euro per meter
Grind10 euro per vierkante meter
Rubberen tegelsTussen de 10 en 35 euro per vierkante meter
Betonnen tegelsTussen de 10 en 35 euro per vierkante meter
Gebakken tegelsTussen de 25 en 45 euro per vierkante meter
Natuursteen tegelsTussen de 30 en 65 euro per vierkante meter
Totale kosten inclusief zand en vakmanTussen de 50 en 100 euro per vierkante meter

Zoals je hierboven kunt zien zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden als het gaat om tuinbestrating. Om deze reden is het altijd aan te raden om een vakman in te schakelen die voor jou aan het werk gaat. Hierbij is het advies om via ons platform offertes op te vragen. Hierdoor krijg jij direct de prijzen inzichtelijk van meerdere vakmannen waardoor je zeker weet dat je niet teveel betaald.

Waarom tuinbestrating?

Waarschijnlijk vraag je jezelf af waarom het aan te raden is om voor tuinbestrating te kiezen. Tuintegels zijn er in alle soorten en maten en daarom is het een praktische oplossing als je een onderhoudsarme tuin wilt hebben. De belangrijkste redenen om te kiezen voor tuinbestrating zijn:

  • Weinig onderhoud aan de tuin. Als je voor tuintegels kiest vergt dit weinig onderhoud. Als je bijvoorbeeld groene aanslag op de tegels krijgt is het makkelijk om deze even schoon te spuiten door middel van een hogedrukspuit. Het aanleggen kost wel geld, maar het onderhoud kun je daarna eenvoudig zelf doen.
  • Een mooie sfeer. Als je besluit om voor tuinbestrating te kiezen zul je merken dat het direct invloed heeft op de tuin. Hierbij wordt vaak gekozen voor grote vierkante tegels met een grijze kleur. Dit straalt namelijk veel luxe uit en de tegels zijn makkelijk te onderhouden.
  • Ondergrond is perfect. In tegenstelling tot gras zijn tegels een perfecte ondergrond voor het terras. Ze hebben namelijk weinig onderhoud nodig en blijven langer mooi. Daarnaast kun je makkelijk je loungeset erop kwijt zonder dat er hoogteverschillen optreden.
  • Een strak tuinpad. Als je van de ene kant naar de andere kant van de tuin wilt komen is het goed om te kiezen voor tuinbestrating. Hierbij weet je zeker dat je een recht pad zult realiseren waar je eenvoudig overheen kunt lopen zonder je nek te breken.

Hoe gaat een vakman aan het werk? Of ga je zelf aan de slag?

Heb jij besloten wat je wilt gaan bestraten in de tuin met het daarbij behorende patroon? Dan is het vervolgens taak om te kijken of je zelf de klus gaat oppakken of het overlaat aan een ervaren stratenmaker. Om je een globaal overzicht te geven van de werkzaamheden die gepaard gaan bij tuinbestrating hebben wij hieronder een globale stappenlijst gemaakt. Op basis hiervan is het aan te raden om te kijken of je het door een ervaren stratenmaker laat doen of dat je zelf aan de slag gaat.

Stap 1: Ophogen van de tuin

Als eerst wordt er gekeken naar het eventueel ophogen van een gedeelte van de tuin dat bestraat moet worden. Hierbij moet gebruik gemaakt worden van ophoogzand. Afhankelijk van de ondergrond kan er ook eerst een worteldoek geplaatst worden. Deze stap is belangrijk omdat het de basis van de tuinbestrating vormt.

Stap 2: Het egaliseren

Zodra de ondergrond gelegd is, is het vervolgens taak om het volledig te egaliseren. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een trilplaat. Als je dus zelf tuinbestrating wilt gaan doen is het noodzakelijk dat je een trilplaat huurt. Hierdoor komt het zand helemaal strak te liggen waarbij het tevens ook van belang is dat het afloopt voor als het regent.

Stap 3: Het leggen van de tegels

Vervolgens is het de kunst om tegels te leggen in een gewenst patroon. Tijdens het leggen van de tegels moeten de tegels met een rubberen hamer aangeslagen worden. Het advies hierbij is om speling tussen de tegels te houden. Hierbij kun je gebruik maken van afstandhouders om ervoor te zorgen dat er symmetrie in de tuin ontstaat.

Stap 4: Toevoegen van zand

Als jouw terras, tuin, oprit, tuinpad of tuin bestraat is, is het vervolgens nog aan te raden om zand er overheen te gooien. Vervolgens moet je met een bezem het zand tussen de voegen krijgen.

Zoals je kunt opmaken uit bovenstaande vier stappen is het een complex proces dat zeker expertise vereist. Om deze reden is het altijd aan te raden om een stratenmaker in te schakelen die tuinbestrating uit handen kan nemen. Hierdoor weet je zeker dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je een mooie tuin krijgt.

Tot slot denk na over het legverband

Of je nu besluit om het zelf uit te gaan voeren of een ervaren stratenmaker in te schakelen, het is altijd goed om te kijken naar het legverband. Hiermee wordt bedoeld hoe je de tuintegels wilt gaan plaatsen. Over het algemeen kun je kiezen uit:

  • Elleboogverband: Hierbij leg je de stenen in de vorm van een elleboog waarbij de voegen recht in de kijkrichting liggen.
  • Halfsteensverband: De stenen worden halverwege de vorige rij geplaatst. Dit type verband wordt voornamelijk gebruikt bij paden en terrassen.
  • Blokverband: Bij blokverband leg je de stenen in blokverband evenredig aan elkaar. Dit doe je voornamelijk met grote tegels.
  • Visgraatverband: Vervolgens is het ook mogelijk om te kijken naar visgraatverband. Hierbij worden de voegen onder een hoek van 45 graden gelegd.
  • Wildverband: Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar verschillende formaten tegels waardoor je een speels effect krijgt.