• Home
  • Sierbestrating

Sierbestrating

Denk jij erover na om sierbestrating in je tuin aan te leggen en wil jij hier meer informatie over hebben? Dan is het aan te raden om onderstaande informatie te lezen. Onderstaand vind je namelijk alles wat je moet weten over sierbestrating. 

Wat zijn de gemiddelde kosten van sierbestrating?

De kosten zijn natuurlijk zeer belangrijk wanneer je overweegt om sierbestrating aan te leggen. In deze alinea gaan wij jou een goed beeld geven van wat het gemiddeld kost om sierbestrating aan te laten leggen. Mocht je voor sierbestrating willen kiezen, dan is het goed om te weten dat je veel opties hebt. Tevens kan je deze vorm van bestrating aan laten leggen in zowel je voortuin als je achtertuin.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een pad te maken, er een terras mee aan te leggen of om gewoon je hele tuin te laten bestraten. Er zijn dus verschillende soorten sierbestrating, voor welke variant je kiest hangt af van je budget, de mogelijkheden van je tuin en natuurlijk je smaak.

Wanneer je voor sierbestrating wilt kiezen, is het altijd aan te raden om hier een vakman voor in te schakelen. Wanneer je kiest voor een vakman, dan voorkom je namelijk dat de tegels scheef komen te liggen en dat het water na een regenbui op de tegels blijft staan. Sierbestrating aanleggen is een vak apart en een expert kan jou hierbij helpen. Zo voorkom je eventueel ook lichamelijke klachten.

Sierbestrating leggen is namelijk een zware klus en wanneer je dit nooit doet, dan kan dit voor vervelend klachten zorgen. Ben jij benieuwd naar wat de kosten zijn als je ervoor wilt kiezen om een vakman in te schakelen? Bekijk dan het onderstaande overzicht eens. Hier hebben we de gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet:

Het type klusDe gemiddelde prijs
Sierbestrating inclusief tegels, zand en de vakman€50 tot €100 per vierkante meter
Tegels€10 tot €70 per vierkante meter
Vakman€20 tot €60 per uur
Opsluitbanden€2 tot €5 per meter
Ophoog- en voegzand€50 tot €70

In het bovenstaande overzicht zie je duidelijk wat het ongeveer gaat kosten om sierbestrating aan te laten leggen. Echter zijn er een hoop factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kosten hoger of lager uit zullen vallen. Denk hierbij aan de tegels waar je voor kiest en de prijs van de vakman. Tevens is de prijs ook afhankelijk van hoe lang de vakman erover doet.

Verschillende tegels

Wil jij voor sierbestrating kiezen? Dan zal je een keuze moeten maken uit verschillende soorten tegels. De tegels waar jij voor zult kiezen zullen worden bepaald door natuurlijk jouw smaak, maar ook door je budget. Het is aan te raden om voor kwaliteit te kiezen, dit zorgt ervoor dat je jarenlang kunt genieten van de tegels en deze niet snel aan vervanging toe zijn. Er zijn veel verschillende soorten tegels. Onderstaand geven we jou een overzicht van de verschillende soorten tegels die er zijn en wat deze kosten:

Soort tegelsPrijs per m²
Tegels van keramiek€ 25 tot € 45
Tegels van beton€ 15 tot € 35
Tegels van natuursteen€ 30 tot € 65

Keramiek tegels

Keramiek tegels zijn tegels die worden gebakken. Het leuke aan deze tegels is dat ze in veel verschillende soorten, kleuren en vormen te verkrijgen zijn. Een goed voorbeeld van tegels die onder keramiek tegels vallen zijn de klinkers van een straat. Deze tegels gaan erg lang mee en dat is een groot voordeel. Wanneer je voor keramiek tegels kiest, dan kies je voor tegels die tot wel 50 jaar mee kunnen gaan.

Beton tegels

Beton tegels zijn aan te raden wanneer je op zoek bent naar tegels van een lagere prijs. Tevens zijn deze tegels niet alleen goedkoop, deze tegels zijn namelijk ook nog eens goed bestand tegen slijtage. Ook kunnen de tegels veel gewicht hebben en dat kan worden gezien als een pluspunt. Beton tegels gaan gemiddeld gezien 20 jaar mee, dit is dus minder lang dan bijvoorbeeld de keramiek tegels. Wat ook goed is om te weten is dat deze tegels veel onderhoud nodig hebben.

Natuursteen tegels

Wanneer je kiest voor natuursteen tegels, dan kies je voor tegels van topkwaliteit. Deze tegels gaan niet alleen levenslang mee, ze hebben ook nog eens weinig onderhoud nodig en ze zorgen voor een exclusieve look, dit omdat iedere tegel uniek is. Wanneer je voor deze tegels wilt kiezen, dan betaal je hier wel een flinke prijs voor ten opzichte van de andere benoemde tegels.

Verschillende patronen sierbestrating

Je weet nu uit welke tegels je kunt kiezen als je voor sierbestrating wilt gaan. Echter is dit niet het enige waar je over na zult moeten denken. Het legverband is namelijk ook zeer belangrijk. Er zijn verschillende soorten legverbanden en deze kunnen allemaal voor een heel ander effect zorgen. Onderstaand hebben we de legverbanden die in Nederland het meest voorkomen voor je op een rijtje gezet:

  • Blokverband: Wanneer de vakman ervoor kiest om de tegels evenredig aan elkaar te leggen dan kiest hij voor een blokverband. Dit is aan te raden wanneer er gewerkt wordt met grote tegels. Nadeel aan dit legverband is dat dit verband niet zo sterk is en niet geschikt is voor flinke belasting.
  • Halfsteensverband: Als de vakman kiest voor een halfsteensverband, dan legt de vakman de nieuwe rij stenen als het ware halverwege de vorige rij. Hier kiest men vaak voor bij terrassen en paden.
  • Elleboogverband: Kiest de vakman voor een elleboogverband? Dan legt de vakman de sierbestrating met de voegen recht in de kijkrichting. Tevens kan hij er dan voor kiezen om dit dwars erop te leggen.
  • Wildverband: Een wildverband zorgt voor een speels effect, hierbij kiest de vakman voor verschillende formaten tegels.

Geld besparen op sierbestrating

Wanneer je ervoor kiest om sierbestrating aan te leggen, dan kost dit een hoop geld. Ben jij op zoek naar een aantal tips om hier wat geld op te besparen? Dan hebben wij onderstaand een aantal handige tips voor jou:

1. Bereid alles goed voor

Wil jij geld besparen op het laten leggen van sierbestrating? Dan is het slim om zelf ook het een en ander voor te bereiden. Verwijderd zelf bijvoorbeeld al de oude bestrating of het gras. De vakman hoeft dit dan niet meer te doen en dit zal ervoor zorgen dat je behoorlijk wat geld bespaard.

2. Kies ervoor om offertes te vergelijken

Als je geld wilt besparen op sierbestrating is het aan te raden om verschillende offertes met elkaar te vergelijken, wij kunnen jou hierbij helpen. Op onze website heb je namelijk de mogelijkheid om verschillende offertes van stratenmakers op te vragen. Je geeft de opdracht aan ons door en wij zorgen ervoor dat jij offertes ontvangt. Zo weet je al meteen wat normale prijzen zijn.

3. Besparen op de voorrijkosten

Wanneer je geld wilt besparen op de sierbestrating, dan is het ook een goed idee om voor een expert te kiezen die dicht bij jou in de buurt actief is. Zo voorkom je dat je een hoop voorrijkosten moet betalen en dat is natuurlijk top.

Conclusie

Sierbestrating is absoluut een toegevoegde waarde voor je tuin. Echter is het aan te raden om hier een expert voor in te schakelen. Wanneer je kiest voor een vakman, dan betaal je misschien wel wat meer, echter weet je dan wel zeker dat het werk goed gedaan wordt. Mocht jij voor een vakman willen kiezen en wil jij verschillende offertes opvragen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je hier graag mee verder!