• Home
  • Gazon onderhoud

Gazon onderhoud

Veel mensen hebben een gazon in de tuin. Toch is het gazon niet altijd mooi groen. Als het gazon niet goed onderhouden wordt, kan de staat ervan snel achteruitgaan. Gazon onderhoud kun je prima zelf doen als je je een beetje inleest en het juiste materiaal in huis hebt. Niet iedereen heeft echter groene vingers of de tijd om zijn eigen gazon te onderhouden. Wanneer je dit niet hebt, kun je gazon onderhoud ook uitbesteden aan een hovenier. Zo kun je er zeker van zijn dat je gazon er altijd in prachtige staat bij ligt.

Gazon onderhoud is zeer belangrijk, want een slecht onderhouden gazon gaat ten koste van de uitstraling van je tuin. Een verwilderde tuin is allesbehalve mooi en kan ook weer de algehele staat van je woning beïnvloeden. Om die reden is het aan te raden om je gazon alsnog goed te laten onderhouden door een hovenier als je hier zelf niet de tijd voor hebt.

Wil je alles weten over gazon onderhoud en het uitbesteden hiervan? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar wat je betaalt voor het onderhouden van je gazon als je dit aan een hovenier zou uitbesteden? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om deze beslissing te kunnen maken. Bovendien geven we je ook tips om goedkoper uit te zijn als je deze klus aan een hovenier uitbesteedt.

Hoe vaak moet gazon onderhoud plaatsvinden?

Je gazon moet regelmatig worden gemaaid. Dit kun je het best iedere paar weken (laten) doen. Doe je dit niet, dan zal de tuin er al snel verwilderd uit komen te zien. Door je tuin regelmatig te laten onderhouden, ligt deze er altijd mooi bij. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het verticuteren van het gras over te laten aan de hovenier. Je kunt het maaien van het gras dan zelf verzorgen. Wat het verticuteren van je gazon is, zullen we hieronder nog toelichten.

Wat is het verticuteren van je gazon?

Het verticuteren van je gazon doe je tweemaal per jaar, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Als je gazon geverticuteerd wordt, betekent dit dat de bovenste laag van het gras verwijderd wordt. Ook mos en bladresten worden op deze manier van het gazon verwijderd. Hierdoor krijgt je gazon weer meer licht, waardoor het gezond blijft en ook sneller groeit.

Kies je er te lang voor om niet te verticuteren, dan kan er een laag bovenop het gazon ontstaan waardoor de planten geen licht meer krijgen. Ook krijgt de ondergrond minder water en lucht. Dit kan dus funest zijn voor je gazon. Verwaarloos dit dus niet.

Verticuteren kun je in principe ook zelf doen, maar hiervoor heb je het juiste materiaal nodig. Om kleine stukjes te verticuteren kun je een verticuteerhark gebruiken. Voor een groter gazon heb je een verticuteermachine nodig. Heb je geen verticuteermachine, dan ben je erg veel tijd en energie kwijt aan een groter gazon als je het verticuteren zelf moet doen met de verticuteerhark.

Wat kost het om gazon onderhoud uit te besteden?

Wat je voor gazon onderhoud moet betalen is van veel factoren afhankelijk. Om te beginnen is het afhankelijk van welke hovenier je in schakelt. De uurtarieven kunnen verschillen. Bovendien worden er vaak ook voorrijkosten gerekend en betaal je dus meer als je een partij inschakelt die verder van je woning vandaan zit.

Een hovenier vraagt gemiddeld ongeveer € 40 tot € 50 per uur. Het verrichten van onderhoud aan je gazon hoeft meestal niet lang te duren. Met een gazon van een gemiddeld formaat is de hovenier vaak na een aantal uur al klaar. Optioneel kun je er ook voor kiezen om het materiaal dat vrij komt tijdens het verticuteren of maaien af te laten voeren door de hovenier. Op die manier hoef je ook dit niet meer zelf te doen.

Offertes voor gazon onderhoud vergelijken

Om een goed beeld te krijgen van wat gazon onderhoud in jouw geval zal kosten, kun je het best offertes van verschillende hoveniers met elkaar vergelijken. Hiervoor hoef je tegenwoordig niet langer bij iedere hovenier apart een offerte aan te vragen. Je kunt via onze website één aanvraag indienen, waarna je van verschillende hoveniers offertes krijgt toegestuurd.

Bij het indienen van je aanvraag is het belangrijk om factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zo goed mogelijk te vermelden. Geef dus aan hoeveel vierkante meter je gazon is en wat voor onderhoud er moet plaatsvinden. Op deze manier kunnen de hoveniersbedrijven een betere schatting van de kosten maken.

Zodra je de aanvraag hebt ingediend, is het even afwachten totdat verschillende bedrijven je een offerte hebben toegestuurd. Daarna wordt het tijd om een partij te kiezen.

Een contract afsluiten is ook mogelijk

Het is eventueel ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij een hovenier. Dat kun je het best doen als je al een aantal keer gebruik hebt gemaakt van de diensten van desbetreffende hovenier. Je bent dan bekend met de werkwijze, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je ook vaker onderhoud door deze hovenier wilt laten uitvoeren.

Met een onderhoudscontract kun je mogelijk veel geld besparen. Je gazon moet immers om de zoveel weken gemaaid worden en tweemaal per jaar moet het gazon worden geverticuteerd. Zou je hiervoor iedere keer weer een hovenier inhuren, zonder contract, dan betaal je veel meer dan met een onderhoudscontract. Houd er alleen wel rekening mee dat je een tijd aan het contract vastzit. Daartegenover staat wel dat je het onderhoud ver van tevoren kunt inplannen en dus de zekerheid hebt dat je gazon in perfecte staat blijft.

Sluit je een onderhoudscontract af met een hovenier, bespreek dan van tevoren wat er allemaal onder het contract moet vallen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het gazon zelf te maaien, maar andere werkzaamheden wel aan de hovenier over te laten. Je zal dan goedkoper uit zijn, maar het is wel belangrijk dat je dit vooraf bespreekt met de hovenier. Je zal immers een vaste prijs betalen voor het abonnement. Je kunt achteraf dus niet opeens zeggen dat je het gazon zelf al gemaaid hebt als je dit eigenlijk hebt uitbesteed aan de hovenier.

Zelf het gazon onderhoud verzorgen

Gazon onderhoud is een van de werkzaamheden in de tuin die je eigenlijk prima zelf op kunt pakken, maar lang niet iedereen heeft hier tijd voor. Je kunt het best voor jezelf de afweging maken of je beter een expert in kunt schakelen of het onderhoud zelf kunt verzorgen. Zorg er wel voor dat je het juiste materiaal, zoals een verticuteerhark of -machine, in huis hebt als je het onderhoud zelf gaat verzorgen.

Kies eventueel voor kunstgras

Betaal je liever minder onderhoudskosten voor de tuin en heb je ook geen tijd om je gazon zelf te maaien en te verticuteren? Dan kun je ook kunstgras aanschaffen. De aanschafprijs van kunstgras loopt erg uiteen, van ongeveer € 10 tot € 40 per vierkante meter. Hoe realistischer het gras, hoe duurder het meestal is. Als je het kunstgras laat leggen, betaal je hiervoor uiteraard ook arbeidskosten.

Kunstgras heeft als voordeel dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Zo heb je dus altijd een prachtig gazon. Het maaien en verticuteren van het kunstgras hoeft niet. Je zal hooguit eens in de zoveel tijd bladresten en ander vuil van het kunstgras moeten verwijderen.

Besparen op kosten voor gazon onderhoud

Wil je besparen op de kosten voor gazon onderhoud? Dan hebben we hieronder een aantal handige tips voor je opgesomd waarmee je mogelijk geld kunt besparen.

1. Vergelijk offertes

Onze beste tip is het vergelijken van offertes via ons platform. Op deze manier zal je nooit met een partij in zee gaan die te hoge tarieven rekent. Je krijgt namelijk meerdere offertes, waardoor het meteen opvalt als een van de hoveniersbedrijven wel een erg hoog tarief rekent. Bovendien wordt het zo ook makkelijker om een goedkope partij te vinden.

2. Kies ervoor om het gazon zelf te maaien

Je kunt er ook voor kiezen om je gazon deels zelf te onderhouden. Je kunt het gazon bijvoorbeeld zelf maaien en het verticuteren aan een hovenier overlaten.

3. Sluit een onderhoudscontract af

Een onderhoudscontract kan je veel geld besparen. Dat geldt vooral als je de hovenier ook voor andere werkzaamheden inhuurt.

4. Beperk de voorrijkosten die je betaalt

Kies je voor een hovenier die minder ver hoeft te reizen om jouw tuin te kunnen onderhouden? Dan betaal je vaak ook minder, want de voorrijkosten zullen dan lager liggen. Houd er wel rekening mee dat de uurtarieven van een hovenier zover uiteen kunnen lopen dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

5. Voer afval eventueel zelf

Na het maaien of verticuteren van je gazon zal er groenafval overblijven. Je kunt ervoor kiezen om het afvoeren van dit materiaal niet aan de hovenier over te laten, maar dit zelf te verzorgen. Echter, heeft de gemiddelde hovenier dit zo gedaan en is dit geen hoge kostenpost. Het kan wel een manier zijn om nog een klein percentage extra te besparen op kosten aan gazon onderhoud.

Conclusie

Gazon onderhoud is een van de werkzaamheden die je aan een hovenier kunt overlaten. Als je zelf geen tijd of zin hebt om het gazon te maaien en te verticuteren, kun je dit dus prima (deels) uitbesteden. Als je een onderhoudscontract afsluit bij de hovenier, valt gazon onderhoud daar vaak ook onder.

Door offertes te vergelijken via onze website voorkom je dat je te veel betaalt voor gazon onderhoud.