• Home
  • Hovenier kosten

Hovenier kosten

Over het algemeen vinden de meeste mensen de uitstraling van hun woning zeer belangrijk. Wil ook jij alles uit je woning halen? Houd er dan rekening mee dat ook de uitstraling van je tuin zeer belangrijk is. De tuin kan je woning verouderd doen lijken als de tuin niet goed onderhouden is. Een goed onderhouden tuin kan je woning echter ook veel mooier doen lijken. De tuin is bovendien de plek waar je ‘s zomers heerlijk kunt zitten. De perfecte tuin moet een plek zijn waar je na een lange dag werken heerlijk tot rust kunt komen.

Vind jij het belangrijk om een prachtige tuin te krijgen? Dan is het verstandig om met een hoveniersbedrijf in zee te gaan. Een hoveniersbedrijf kan je tuin onderhouden, maar kan ook een compleet nieuwe tuin aanleggen. Op deze pagina lees je alles over de werkzaamheden van een hovenier en vooral over de hovenier kosten. Zo weet je na het lezen van deze pagina wat je qua kosten ongeveer kunt verwachten en hoe je op de kosten kunt besparen.

De werkzaamheden van een hovenier

Je kunt de hovenier inschakelen voor tuinaanleg, maar ook voor het onderhouden of renoveren van een bestaande tuin. Daarnaast besteden ook gemeenten vaak veel werk uit aan hoveniersbedrijven. Zo kunnen veel hoveniersbedrijven ook ingeschakeld worden voor het onderhouden van parken en bloemperken.

Wat een hovenier precies doet, kan echter per hoveniersbedrijf verschillen. Sommige bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om zich alleen met de aanleg van tuinen bezig te houden.

Voor alle klussen die gerelateerd zijn aan je tuin, kun je een hoveniersbedrijf inschakelen. Hieronder benoemen we een aantal van de werkzaamheden waarvoor je bij een hovenier terechtkunt.

  • Tuinaanleg
  • Tuinhuis plaatsen
  • Vijver aanleggen
  • Aanleggen van terrassen
  • Bestrating
  • Beplanting
  • Tuinonderhoud
  • Advies geven omtrent het onderhoud aan de tuin

De hovenier kosten die je kunt verwachten

Wat je betaalt voor de diensten van een hovenier, is afhankelijk van het type klus waar je de hovenier voor inschakelt. Bovendien is dit ook van vele anderen factoren afhankelijk, zoals welk hoveniersbedrijf je inschakelt en hoe je de tuin wilt hebben. Wil je een vijver of een tuinhuis, dan zullen de kosten ook al snel veel hoger liggen.

Wat kun je ongeveer verwachten qua hovenier kosten? Met de tabel hieronder proberen we je een goed beeld van de kosten te geven. Houd er wel rekening mee dat de prijs vooral afhankelijk is van de inrichting van de tuin en het bedrijf dat je inschakelt. Om een echt goed beeld van de prijs te krijgen, kun je dus het best offertes aanvragen.

Type klusTarief
Tuinonderhoud€ 30 tot € 60 per uur
TuinontwerpTot € 500 per uur (bij grote tuinen kan dit meer zijn)
Tuinaanleg€ 15 tot € 200 per m² (afhankelijk van het ontwerp)

Van de prijzen voor tuinaanleg is moeilijk een indicatie te geven. Zo betaal je voor het aanleggen van gras erg weinig, terwijl een vijver of een tuinhuis plaatsen erg prijzig kan zijn. Ook de kosten van bestrating kunnen sterk uiteenlopen. Om een goed beeld te krijgen van de hovenier kosten, kun je dus het best een offerte aanvragen.

Waarom je het best een hovenier kunt inhuren

De meeste mensen hechten veel waarde aan hun tuin. Een goed ingerichte tuin is een heerlijke plek om je tijd door te brengen. Het ontwerpen en aanleggen van een tuin vergt echter veel tijd en kennis. Ook het onderhouden van een tuin is iets wat veel mensen liever aan een specialist overlaten. Laat je deze werkzaamheden over aan een hovenier, dan kun je er zeker van zijn dat je tuin er altijd netjes bij ligt. De hovenier weet namelijk precies waar hij rekening mee moet houden bij het ontwerpen en onderhouden van een tuin.

Ook wat onderhoud betreft, is het vaak een goed idee om hiervoor een hovenier in te huren. Een hovenier kan struiken, bomen en heggen bijsnoeien, waardoor deze er weer goed verzorgd uitzien. De beplanting kan verzorgd en waar nodig vernieuwd worden en de bestrating kan netjes schoon worden gemaakt. Na onderhoud door de hovenier ligt de tuin er weer netjes bij.

Voor de aanleg van een tuin is het vrijwel altijd aan te raden om een hovenier in te schakelen. Het onderhoud kun je eventueel ook zelf verzorgen, maar met een hovenier ben je wel zeker van het beste resultaat. Je hebt zo helemaal geen omkijken naar de tuin en kunt er te allen tijde van genieten.

Besparen op hovenier kosten

Er zijn dus veel factoren die invloed kunnen hebben op de hovenier kosten. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om de kosten te verminderen. Hieronder benoemen we een aantal tips die samen een groot verschil kunnen maken. Zo kun je toch nog een leuk percentage op de totale hovenier kosten besparen.

Minder aan voorrijkosten betalen

Kies je een hoveniersbedrijf bij jou in de buurt, dan heb je kans dat je nauwelijks tot geen voorrijkosten betaalt. Kies je voor een bedrijf dat verder bij je vandaan zit, dan betaal je doorgaans wel voorrijkosten. De hovenier moet dan namelijk ook kosten maken om bij jou te komen. Hoe verder de hovenier bij jou uit de buurt zit, hoe hoger die kosten doorgaans zullen zijn. Om die reden kan het soms verstandig zijn om een partij dichter bij je woonplaats te zoeken.

Houd er wel rekening mee dat de voorrijkosten vaak slechts een klein percentage zijn van het totaalbedrag. Gaat het dus om een grote klus, dan zullen de voorrijkosten dus minder uitmaken.

Het werk zelf voorbereiden

Het aanleggen en ontwerpen van een tuin kun je het best aan een specialist overlaten. Dit werk kun je echter wel zelf voorbereiden. Zo kun je bijvoorbeeld alvast materiaal verwijderen en afvoeren waar nodig. Ook qua onderhoud kun je eventueel enkele dingen zelf oppakken. Zo vergt het maaien van het gazon bijvoorbeeld weinig vakkennis. Je betaalt de hovenier vaak een uurloon. Als de hovenier minder lang bezig hoeft te zijn, scheelt dit je dus hovenier kosten.

Wil je kosten besparen, dan is het dus verstandig om de werkzaamheden die je zelf kunt verzorgen ook zelf op te pakken. Sla hier echter niet in door. Kun je iets zelf niet, laat het dan aan een expert over. Anders kan het ten koste gaan van de uitstraling van je tuin.

Kies voor minder prijzig materiaal

Je kunt vaak ook veel hovenier kosten besparen door voor iets goedkoper materiaal te gaan. Neem bijvoorbeeld kunstgras. Hoe realistischer het gras, hoe meer je doorgaans betaalt. Toch kun je een hoop geld besparen door voor een net iets minder realistische look te gaan. Dat is een afweging die je voor jezelf moet maken. Ook wat beplanting betreft, kun je voor erg dure bomen en planten gaan, maar ook voor goedkope planten en bomen. Ook met minder dure beplanting kun je de tuin prachtig inrichten.

Offertes vergelijken

Je kunt offertes vergelijken met behulp van ons platform. Voer simpelweg een beschrijving van de klus in en druk op de knop. Je aanvraag komt bij verschillende hoveniers terecht, waardoor je ook verschillende gratis en vrijblijvende offertes ontvangt. Hierna hoef je alleen nog maar een partij te kiezen.

Een standaard ontwerp kiezen

Er zijn ook hoveniersbedrijven die verschillende standaard ontwerpen hebben. Die standaard ontwerpen kunnen vaak veel gemakkelijker in de tuin worden aangelegd. De hoveniers kopen immers dezelfde materialen, waardoor de kosten voor hun ook lager liggen. Bovendien hebben ze ervaring met het ontwerp, waardoor de klus vaak ook sneller verloopt.

Conclusie

De hovenier kosten zijn van veel factoren afhankelijk. Het geven van een vaste prijs is daardoor niet eenvoudig. Op de pagina hierboven heb je wel een goed beeld van de kosten kunnen krijgen. Ook hebben we verschillende manieren benoemd om hovenier kosten te besparen, zoals het besparen op de voorrijkosten en het kiezen voor een standaard ontwerp.

Wil je zoveel mogelijk besparen op hovenier kosten? Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes aan bij verschillende partijen via ons platform.