• Home
  • Terras aanleggen

Terras aanleggen

Het aanleggen van een terras is enorm belangrijk als je een tuin hebt. Door het aanleggen van een terras ben jij in staat om een avondje te borrelen of in alle rust te genieten van de zon. Om deze reden is het aan te raden om een terras aan te laten leggen. Op deze pagina tref je alle informatie en kosten aan als het gaat om terras aanleggen.

Kosten van terras aanleggen

Als het gaat om het aanleggen van een terras speelt er altijd de vraag wat de kosten zijn. Als eerst is het natuurlijk van belang dat we moeten kijken naar het aantal vierkante meter dat gelegd dient te worden. Het leggen van een terras gebeurt vaak door een stratenmaker en dit is zeer specialistisch werk. Om een goed beeld te geven van de werkzaamheden en de daarbij behorende kosten hebben we hieronder een globaal overzicht gemaakt van de kosten.

Type werkzaamhedenGemiddelde prijzen inclusief btw
TerrastegelsTussen de 15 en 65 euro per vierkante meter
OpsluitbandenTussen de 2 en 5 euro per meter
Stratenmaker met gereedschapTussen de 10 en 20 euro per vierkante meter
Ophoog- en voegzandTussen de 50 en 70 euro per big bag wat goed is voor ongeveer 20 vierkante meter

Naast de kosten per vierkante meter is het ook mogelijk om een stratenmaker in te huren die op uurbasis aan het werk gaat. Een stratenmaker met gereedschap zal op uurbasis tussen de 30 en 40 euro per uur vragen. Hierbij is het echter wel goed om te vermelden dat het aan te raden is om op basis van vierkante meters te werken. Hierdoor weet je zeker dat je niet teveel betaald en dat ongeacht de omstandigheden je een vaste prijs betaald voor het aanleggen van je tuin.

De kosten van materialen bij terras aanleggen

Nu we de kosten van een stratenmaker weten is het vervolgens noodzakelijk om te kijken naar de kosten wat betreft het materiaal. Hierbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen terras aanleggen met tegels en terras aanleggen met hout. We zullen hieronder kort stilstaan bij beide mogelijkheden met de daarbij behorende kosten als het gaat om het materiaal.

Terras aanleggen met tegels

Als je besluit om een terras aan te leggen met tuintegels dan kies je voor weinig onderhoud. Het aanleggen van een terras met tuintegels zorgt namelijk voor een lange levensduur. Hieronder hebben we een vijftal soorten uitgelicht met daarbij de gemiddelde prijzen per vierkante meter in de Nederlandse markt:

Soort tegelsGemiddelde prijzen per vierkante meter inclusief btw
FlagstonesTussen de 25 en 40 euro per vierkante meter
BetonbestratingTussen de 15 en 35 euro per vierkante meter
KoppelstonesTussen de 15 en 25 euro per vierkante meter
NatuursteenTussen de 30 en 65 euro per vierkante meter
WaaltjesTussen de 30 en 45 euro per vierkante meter

Het advies is altijd om van te voren naar een speciaalzaak te gaan zodat je het verschil in werkelijkheid kunt zien. Hierdoor weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet zodat je de juiste tegels zult kiezen.

Terras aanleggen met hout

Als we kijken naar de mogelijkheden van hout zien we dat terrassen steeds vaker met hout worden aangelegd. Dit heeft ermee te maken dat hout een sfeervol en warm karakter heeft. Daarnaast heeft hout ook een betere duurzaamheid. Als we echter naar de kosten kijken variëren de gemiddelde kosten per vierkante meter tussen de 75 en 150 euro per vierkante meter. Het aanleggen van een terras met hout is dus wel mooier, maar het kost ook meer geld dan een terras aanleggen met tegels.

Aanleggen van een tuin, zelf doen of uitbesteden?

Ben jij aan het twijfelen om zelf een terras aan te laten leggen of om dit uit te besteden? Begrijpelijk! Hieronder hebben we een drietal punten verzameld die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing. Mocht je naar aanleiding van deze punten nog steeds niet de juiste keuze kunnen maken, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze:

  • Het hebben van lichamelijke klachten

Het aanleggen van een terras gaat gepaard met het gebruiken van veel spieren. Heb jij last van je rug, knieën, en/of armen? Dan is het goed om hier rekening mee te houden. Omdat je zelf niet dagelijks een beroep doet op de spiergroepen kun je hier enorm last van krijgen terwijl de spieren van de stratenmaker niet beter weten. Om deze reden is het goed om een specialist in te schakelen zodat jij geen blessures oploopt.

  • Het besparen van tijd

In beginsel klinkt het eenvoudig. Veel mensen denken dat het makkelijk is om een aantal tegels neer te leggen, maar de werkelijkheid bewijst echter anders. Zo moet je als eerst veel uur op het internet zoeken naar hoe je een terras moet aanleggen. Vervolgens moet je ook nog uitzoeken hoe je het moet leggen en moet je voorkomen dat de tegels scheef komen te liggen. Dit is echt vakwerk en daarom is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Een stratenmaker kan namelijk de grond volledig egaliseren waardoor je een mooi terras krijgt.

  • Adviezen die je verder kunnen helpen

Als je besluit een stratenmaker in te schakelen krijg je advies op maat. Dat is natuurlijk erg fijn, want een stratenmaker maakt dagelijks verschillende tuinen mee. Hierdoor weet je zeker dat je een droomtuin krijgt en dat is precies hetgeen wat je wilt bereiken.

Toch zelf een terras aanleggen? Volg onderstaand stappenplan

Ben jij een handig persoon en heb je toch besloten om zelf een terras aan te leggen? Dan is het aan te raden om onderstaand stappenplan te gaan volgen zodat je zeker weet dat je een mooi terras zult neerzetten:

Stap 1: Tekenen

Als eerst is het aan te raden om het betreffende terras te tekenen. Hierbij is het van belang om de juiste schalen te gebruiken zodat je achteraf bij het bestellen van de materialen niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 2: Graven

Nu is het tijd om te graven. Hierbij is het advies om op de plek waar het terras komt ongeveer 15 tot 20 centimeter diep te gaan graven.

Stap 3: Witzand aanbrengen

Als je het gat hebt gegraven is het vervolgens aan te raden om een laag van wit zand aan te brengen. Hierbij is het advies om deze laag minimaal 10 centimeter dik te maken. Daarnaast is het ook noodzakelijk om het zand glad te strijken met een lange lat. Bij het afstrijken is het ook aan te raden om rekening te houden met het bewust aanbrengen van een lichte helling voor het weglopen van regenwater. De helling moet in totaal ongeveer 1 centimeter bevatten en niet meer!

Stap 4: Aandrukken

Als je het witzand hebt aangebracht is het vervolgens aan te raden om de ondergrond stevig aan te drukken met de lat.

Stap 5: Kantopsluiting

Als je de ondergrond volledig hebt aangedrukt is het vervolgens taak om de kantopsluiting van het terras neer te zetten tot het geheel in elkaar past. Hierdoor zul je merken dat de tegels of het hout niet meer kunnen schuiven.

Stap 6: Leggen van de tegels

Leg vervolgens de tegels op het vlakke zandbed neer en tik de tegels in het zand met een rubberen hamer. Hierbij is het aan te raden om ongeveer 3 mm afstand te houden tussen de tegels. Dit komt omdat tegels nog gaan uitzetten bij bepaalde weersomstandigheden. Bij het plaatsen van tegels is het tevens aan te raden om continue met de waterpas te kijken of alles netjes wordt geplaatst.

Stap 7: Strooien van zand

Tot slot is het aan te raden om na het leggen van de tegels flink wat scheppen zand over de tegels te strooien. Als je dit hebt gedaan is het verstandig om het zand te verdelen met een bezem. Hierdoor worden de voegen goed gevuld waardoor de kans op onkruid geminimaliseerd wordt.