Bespaartips hovenier

Een hovenier kun je inschakelen om de tuin te onderhouden of om een nieuwe tuin aan te leggen. De hovenier kun je inschakelen voor vrijwel alles wat met je tuin te maken heeft. Ook gemeenten kiezen er vaak voor om een hovenier in te schakelen, bijvoorbeeld voor het onderhouden van parken.

Ligt jouw tuin er niet meer zo strak bij als gewoonlijk? Of wil je het onderhoud voortaan helemaal uitbesteden aan de hovenier? Dan is het goed om te weten hoe je geld kunt besparen op de kosten van een hovenier. Op deze pagina vind je de beste bespaartips hovenier. Kies je ervoor om deze tips op te volgen, dan kun je relatief veel geld besparen op de aanleg en het onderhoud van je tuin!

1. Vergelijk offertes met onze website

Een van de betere bespaartips hovenier is het vergelijken van offertes van verschillende hoveniersbedrijven. Verschillende bedrijven zullen ook verschillende tarieven hanteren. Een hovenier kan bijvoorbeeld tegen een lager uurtarief werken of het materiaal goedkoper inkopen. De kosten van een tuinaanleg, maar ook van tuinonderhoud, kunnen dan ook enorm uiteenlopen.

Dankzij onze website hoef je niet langer contact op te nemen met verschillende hoveniersbedrijven. Wij maken het eenvoudig om offertes op te vragen bij verschillende partijen. Je kunt de klus beschrijven op onze website en daarna je aanvraag insturen. De aanvraag wordt vervolgens direct opgestuurd naar verschillende hoveniersbedrijven. Deze bedrijven kunnen je vervolgens een offerte toesturen.

Iedere offerte die je ontvangt via onze website, is zowel vrijblijvend als gratis. Je betaalt dus geen onnodige kosten. De verschillende offertes kun je vervolgens vergelijken, om te bepalen aan welk hoveniersbedrijf je de werkzaamheden het best over kunt laten.

2. Sluit een onderhoudscontract af

Bij veel hoveniersbedrijven is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. De gemiddelde tuin moet ieder kwartaal een keer goed onderhouden worden. Kies je ervoor om ook het gras te laten maaien door een hovenier, dan moet dit om de paar weken. Heb je eenmaal een partij gevonden waar je tevreden mee bent, dan kun je het best een onderhoudscontract afsluiten. De hovenier heeft op deze manier meer zekerheid en in ruil daarvoor betaal je minder voor het onderhoud aan je tuin.

Kies je ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten, dan kun je er zeker van zijn dat jouw tuin er voortaan goed verzorgd bij ligt. Als je veel waarde hecht aan een strakke tuin, maar zelf geen groene vingers hebt, dan is dit een win-win situatie.

3. Kies een hoveniersbedrijf nabij je woonplaats

Vaak rekent een hovenier ook voorrijkosten. Logisch, want een hoveniersbedrijf maakt ook kosten om bij jou te komen. Ook materiaal moet naar je tuin vervoerd worden. Als het hoveniersbedrijf ver bij jouw woonplaats uit de buurt zit, dan maakt de hovenier ook meer kosten om bij jou te komen. Die kosten worden vaak bij de klant in rekening gebracht. Als dat niet zou gebeuren, zou een hovenier minder verdienen op een klus verder van huis. Dit zou het voor hoveniers minder aantrekkelijk maken om deze klussen aan te nemen.

De voorrijkosten worden dus bij jou in rekening gebracht. Je kunt hier wel op besparen door een hoveniersbedrijf te kiezen die dichter bij jouw eigen woonplaats in de buurt zit. De reiskosten van de hoveniers zullen dan lager liggen, waardoor er minder voorrijkosten gerekend worden.

In het geval van een grote klus kunnen de voorrijkosten soms in het niets vallen bij de totale kosten. In dat geval is het vaak beter om op zoek te gaan naar een goedkope partij en de voorrijkosten voor lief te nemen. Je kunt dan onze andere bespaartips hovenier gebruiken om geld te besparen.

4. Pak bepaalde werkzaamheden zelf op

Veel werkzaamheden in de tuin kun je het best laten opknappen door een hovenier, zeker als je geen groene vingers hebt. Neem bijvoorbeeld het snoeien van de bomen in je tuin. De meeste mensen doen dit liever niet zelf. Als je hier weinig verstand van hebt, kun je er beter ook niet aan beginnen. Ook als je lichamelijke klachten en/of weinig tijd hebt, kun je merendeel van de werkzaamheden het best uitbesteden.

Toch zijn er vaak wel een aantal onderdelen die je prima zelf kunt oppakken. Laat je bijvoorbeeld een nieuwe tuin aanleggen, dan kun je oud materiaal vaak prima zelf verwijderen en afvoeren. Op deze manier is de hovenier hier minder tijd aan kwijt en betaal je dus ook minder. Bespreek wel altijd vooraf met het hoveniersbedrijf welke werkzaamheden je zelf verzorgt, om misverstanden te voorkomen.

Ook wat onderhoud van de tuin betreft, kun je bepaalde werkzaamheden zelf oppakken. Kies er bijvoorbeeld voor om het gras zelf te maaien. Dat kun je vaak prima zelf doen en zo hoef je dit niet over te laten aan de hovenier.

Voorkom wel dat je te veel werkzaamheden oppakt, waardoor het ten koste gaat van de uitstraling van je tuin. Werkzaamheden waarvoor vakkennis vereist is, kun je het best overlaten aan een specialist.

5. Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Sta je op het punt om een nieuwe tuin aan te leggen? Of ga je de tuin renoveren? Dan is het een goed idee om voor een onderhoudsvriendelijke tuin te kiezen. Bepaalde beplanting heeft bijvoorbeeld veel meer onderhoud nodig. Je kunt voor onderhoudsvriendelijke planten en bomen kiezen, waardoor er minder onderhoud nodig zal zijn. Ook wat bestrating betreft, kun je voor een onderhoudsvriendelijke keuze gaan. Natuurstenen tegels kunnen duur zijn in aanschaf, maar zijn bijvoorbeeld wel erg onderhoudsvriendelijk en gaan levenslang mee.

Eventueel kun je er ook voor kiezen om voor kunstgras te gaan i.p.v. voor echt gras. Op deze manier hoeft er helemaal niet gemaaid te worden. Vooral als je een kleinere tuin hebt, kan dit de moeite waard zijn.

6. Ga voor goedkoper materiaal

Bij de aanleg van je tuin kun je ook voor materiaal kiezen dat goedkoper is in de aanschaf. Voor bepaalde kunstgrassoorten betaal je bijvoorbeeld veel meer. Hoe realistischer kunstgras, hoe meer je doorgaans betaalt. Ook wat bestrating betreft, is de prijs grotendeels afhankelijk van het soort tegels en van het legpatroon waarvoor je kiest.

In principe kun je een tuin zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt echter ook flink besparen door goed na te denken over welke materialen er nodig zijn. Vaak kun je de tuin net zo mooi inrichten met goedkoper materiaal.

7. Kies voor een van de standaardontwerpen van een hovenier

Veel hoveniers hebben ook een aantal standaardontwerpen waaruit je kunt kiezen. Dat zijn ontwerpen waarin de hovenier in kwestie gespecialiseerd is. Dat standaardontwerp heeft de hovenier vaak sneller gelegd en bovendien kan het hoveniersbedrijf de materialen in grotere hoeveelheden inkopen. Voor een standaardontwerp betaal je vaak minder. Het nadeel hiervan is dat je een iets minder unieke tuin hebt.

Hoeveel bespaar jij met de bespaartips hovenier?

Kies je ervoor om bovenstaande tips op te volgen, dan kan dit je ontzettend veel geld op hovenierskosten besparen. Het vergelijken van offertes alleen al, kan een groot percentage schelen. Het is dus geen gek idee om daadwerkelijk gebruik te maken van onze tips.

We raden je echter wel aan om niet alleen op de bespaartips hovenier af te gaan. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar de tarieven van een hovenier, maar ook naar de resultaten die hij levert. Vind je een standaardontwerp maar drie keer niks, dan kun je ook beter zelf een ontwerp laten maken. Het belangrijkste is dat je straks ook een tuin hebt waar je echt tevreden mee bent. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je al snel op je nieuwe tuin bent uitgekeken.

Maak dus gebruik van onze bespaartips hovenier, maar sla niet zo erg door in het besparen dat je straks minder van je tuin geniet. Je kunt de bespaartips hovenier ook prima toepassen om te besparen zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van je tuin.