Bestrating

Heeft jouw tuin geen strakke bestrating? Dan is het een goed idee om alsnog bestrating te overwegen. Met de juiste bestrating ziet je tuin er gelijk een stuk beter uit. De uitstraling van de tuin wordt grotendeels beïnvloed door de bestrating. Zou je je tuin graag anders willen hebben? Dan is bestrating vaak een van de belangrijkste punten.

Bij het leggen van de bestrating komt echter wel vrij veel kijken. Zo zal je bijvoorbeeld een partij moeten vinden die de bestrating voor je kan leggen. Je kunt hiervoor bij een hovenier terecht. Een hoveniersbedrijf kun je namelijk inschakelen voor alles wat met de tuin te maken heeft. Maar wat kun je qua kosten ongeveer verwachten? En hoe wordt de tuin nu eigenlijk voorzien van bestrating? Zijn er ook manieren om kosten op bestrating te besparen?

Op deze pagina vind je het antwoord op al je vragen die gerelateerd zijn aan het plaatsen van bestrating. Zo geven we je een indicatie van de kosten die je kunt verwachten en geven we je ook verschillende tips om kosten te besparen.

Zelf de bestrating verzorgen?

Soms kan het een goed idee zijn om bepaalde klussen in de tuin zelf op te pakken. Zo kun je namelijk een hoop kosten besparen. In het geval van bestrating is dit over het algemeen echter af te raden. Het leggen van bestrating is geen eenvoudige klus. Het is bovendien ook erg intensief en als je last hebt van lichamelijke klachten, kun je er beter niet aan beginnen. Als je zelf gaat bestraten kan dit ten koste gaan van het eindresultaat. Het zelf verzorgen van de bestrating is af te raden, tenzij dat je hier ervaring mee hebt.

Wil je toch zelf de bestrating verzorgen? Dan is het belangrijk dat je je vooraf goed inleest over deze klus.

De kosten van bestrating

Laat je het bestraten over aan een specialist? Dan is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de kosten. De kosten zullen echter per hovenier verschillen en zijn ook afhankelijk van het materiaal. Om die reden kunnen we je hier geen vaste prijs geven waarvoor je de tuin kunt laten bestraten. Wel geven we je een indicatie van de kosten. Zo wordt het eenvoudiger om de juiste partij te kiezen.

KostenpostPrijs
Arbeidskosten€ 10 tot € 20 per m² per vakman
Tuintegels€ 15 tot € 65 per m² (afhankelijk van het materiaal)
Zand€ 2,50 tot € 3,50 per m²

De kosten die je voor bestrating betaalt, zijn dus ook sterk afhankelijk van het soort tegels dat je laat leggen. Later op deze pagina geven we je een beter beeld van de verschillende soorten tegels waaruit je kunt kiezen.

Offertes voor bestrating vergelijken

Wil je niet te veel betalen voor de bestrating van je tuin? Dan is het een goed idee om offertes op te vragen via ons platform. Dat doe je met het grootste gemak en kost hooguit enkele minuten van je tijd. Je beschrijft simpelweg de klus en vervolgens druk je op de knop. Wij zorgen er dan voor dat verschillende partijen de aanvraag ontvangen en je offertes toe kunnen sturen. Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend.

Doordat je verschillende offertes toegestuurd krijgt, krijg je ook een beter beeld van wat een normale prijs is voor de klus. Bovendien weet je zo al snel door welk bedrijf je het bestraten van de tuin het best kunt laten verzorgen.

Verschillende soorten bestrating

Als je van plan bent om je tuin te laten bestraten, dan is het belangrijk dat je ook goed nadenkt over welk type bestrating je wilt. Er zijn verschillende tegels om uit te kiezen en bovendien zijn er ook verschillende legpatronen. Hieronder zullen we de verschillende tegels en legpatronen verder toelichten.

Betontegels

De goedkoopste tegels die je kunt krijgen voor in de tuin zijn betontegels. Deze tegels zijn erg sterk en slijten niet snel. De tegels gaan langer dan 20 jaar mee en je kunt er dus nog lang plezier van hebben. Beton heeft overigens wel onderhoud nodig. Belangrijk is bijvoorbeeld om bladeren niet te lang op de tegels te laten liggen. Er kunnen dan namelijk vlekken ontstaan.

Gebakken tegels

Gebakken tegels kunnen in bijzondere patronen gelegd worden. Om een beeld te krijgen van de uitstraling, kun je het best aan een straat met klinkers denken. Ook dat zijn namelijk gebakken tegels. Overigens kunnen gebakken tegels ook in allerlei andere vormen gemaakt worden. Er zijn ontzettend veel vormen en kleuren om uit te kiezen. Gebakken tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en gaan minimaal 50 jaar mee.

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels hebben een unieke uitstraling en iedere tegel is anders. Deze tegels zorgen er al snel voor dat de tuin een luxueuze uitstraling krijgt. Deze tegels zijn echter wel het duurst in aanschaf. Qua onderhoud zijn de tegels relatief eenvoudig, je hoeft ze alleen nu en dan te vegen. De levensduur van deze tegels is ontzettend lang. Je kunt er dus nog vele jaren plezier van hebben.

Kosten per type tegel

Ben je benieuwd naar wat de verschillende tegels ongeveer kosten? In de tabel hieronder zie je wat je voor ieder type tegel ongeveer zal betalen.

Soort tegelsPrijs per m²
Beton€ 15 tot € 35
Gebakken€ 25 tot € 45
Natuursteen€ 30 tot € 65

Verschillende legpatronen

Behalve dat je voor een materiaal tegels kunt kiezen, zijn er ook verschillende legpatronen waaruit je kunt kiezen. Wil je alleen een pad laten leggen? Dan is een visgraatpatroon vaak een uitstekende keuze. Goedkope patronen zijn het blokpatroon, het halfsteensverband en het volsteensverband. Die patronen kosten namelijk vrij weinig tijd om te leggen.

Tips om kosten te besparen

Wil je niet te veel uitgeven aan het bestraten van je tuin, dan hebben we hieronder enkele handige tips voor je. Met behulp van deze tips kun je mogelijk een leuk percentage op de kosten besparen.

1. Vergelijk offertes met ons platform

Om te beginnen is het een goed idee om gebruik te maken van ons platform. Je kunt namelijk gemakkelijk offertes opvragen bij verschillende partijen via onze website. Beschrijf de klus en druk vervolgens op de knop om de offertes aan te vragen. Verschillende hoveniersbedrijven krijgen de offerte toegestuurd. Hierna hoef je alleen maar af te wachten tot je verschillende offertes binnen krijgt.

De offertes die je via ons platform ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Doordat je diverse offertes ontvangt, wordt het eenvoudig om een partij te vinden die aantrekkelijke tarieven hanteert.

2. Bespaar voorrijkosten

Als een hoveniersbedrijf verder van je woning vandaan zit, dan zullen de reiskosten voor het bedrijf ook hoger liggen. Het bedrijf zal dan vaak voorrijkosten rekenen. Die voorrijkosten kun je dus verminderen door een partij dichter bij huis te kiezen. Overigens is dat niet altijd de moeite waard. Als het een grote klus betreft, zullen de voorrijkosten weinig verschil maken.

3. Verzorg zelf enkele werkzaamheden

Nog een goede manier om geld te besparen als je de tuin laat bestraten, is door zelf enkele werkzaamheden op te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld alvast de oude bestrating of de oude graslaag verwijderen. Ook kun je dit materiaal zelf eventueel alvast afvoeren. Op die manier betaal je hiervoor geen extra kosten. Laat je dit over aan de specialist, dan betaal je hier uiteraard wél extra voor.

Conclusie

De bestrating van je tuin kan veel invloed hebben op het totaalplaatje. Het is dan ook een goed idee om je tuin (opnieuw) te laten bestraten als dit nog niet helemaal naar wens is. Er zijn verschillende soorten stenen om uit te kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit natuursteen, gebakken tegels en betonnen tegels. Ook kun je uit verschillende legpatronen kiezen.

Het leggen van de bestrating kun je het best aan een specialist overlaten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kosten te besparen. Zo kun je zelf alvast oud materiaal verwijderen en afvoeren. Maak gebruik van ons platform om offertes met elkaar te vergelijken. Met één druk op de knop krijg je offertes toegestuurd van verschillende partijen die de bestrating van je tuin kunnen verzorgen.