• Home
  • Tuin aanleggen kosten

Tuin aanleggen kosten

De tuin is een belangrijk onderdeel van je woning. Hoeveel invloed een tuin op de uitstraling van een woning kan hebben, is je zelf misschien al eens opgevallen. Loop, fiets of rij je langs een woning met een verwaarloosde tuin, dan schat je de waarde van het huis ook meteen lager in. Een woning met een prachtige tuin ziet er gelijk ook veel beter uit. We denken dan al snel dat de woning in betere staat is, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn.

Een mooie tuin geeft je woning niet alleen een betere uitstraling, maar de tuin is ook een  plek waar jij en je gezinsleden tot rust kunnen komen. Na een lange dag werk kun je ‘s avonds genieten van de rust in de tuin. Ook op een warme zomerdag brengen de meeste mensen graag veel tijd in de tuin door.

Een prachtige tuin is iets wat iedereen wel graag zou willen, maar wat kan een nieuwe tuin aanleggen kosten? Zijn er manieren om op de kosten te besparen? En waar moet je overal rekening mee houden? Op deze pagina lees je alles over het aanleggen van de tuin en vooral over de kosten voor het aanleggen van de tuin.

Wat zal een tuin aanleggen kosten?

Is je tuin niet zo mooi als je graag had gewild en vormt onderhoud alleen niet de oplossing? Door een nieuwe tuin aan te laten leggen, kun je een prachtige nieuwe tuin krijgen. Zo kun je nog erg lang plezier hebben van de tuin. Je kunt je tuin beter niet zelf aanleggen. Het best kun je dit overlaten aan iemand met ervaring. Zo kun je namelijk echt zeker zijn van een strakke tuin. Daar komen uiteraard wel kosten bij kijken. Wat een tuin aanleggen zal kosten, is afhankelijk van je wensen. Ook kan het uurloon van een hovenier enorm verschillen.

Voor tuinaanleg geldt dat € 100 per m² een zeer normaal bedrag is. Bij dit bedrag zit alles in, dus zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten. Het blijft echter een gemiddelde en dus is het sterk afhankelijk van je eigen wensen en van welk bedrijf je inschakelt hoeveel je nu echt betaalt. Wil je bijvoorbeeld een grote vijver in de tuin, dan betaal je al snel meer. Ook voor een natuurstenen bestrating of voor een tuinhuis betaal je vrij veel.

Om je een beter beeld te geven van de tuin aanleggen kosten, hebben we een tabel met prijsindicaties voor je opgesteld. Zo wordt het eenvoudiger om te bepalen wat je ongeveer kwijt zal zijn voor het aanleggen van de tuin.

KlusPrijs
Ontwerpen van de tuinTot € 500
ArbeidskostenZo’n € 40 per uur per hovenier
Aanleggen gazon€ 5 tot € 10 per m² + arbeidskosten
Bestraten€ 50 tot € 150 per m² + arbeidskosten
Bomen en planten€ 10 tot € 30 per m² + arbeidskosten

Hierboven heb je de gemiddelde kosten voor de basiswerkzaamheden kunnen zien. Echter, heeft een tuin vaak ook bijzonderheden, zoals een tuinhuisje of vijver. Daarvoor betaal je per vierkante meter vaak nog veel meer. De kosten zijn dus echt grotendeels afhankelijk van wat je precies voor tuin wilt. Om die reden is het aan te raden om een offerte aan te vragen.

Eerst moet er een ontwerp gemaakt worden

Voordat de tuin aangelegd kan worden, moet er eerst een goed ontwerp worden gemaakt. Zet eens voor jezelf op papier wat je graag terugziet in de perfecte tuin. Bestaat de perfecte tuin voor jou voornamelijk uit een grote vijver en beplanting? Of kies je voor bestrating, kunstgras en een tuinhuisje? De mogelijkheden zijn enorm.

Het is mogelijk om zelf een ontwerp te maken voor de tuin, maar vaak is het een beter idee om ook dit aan de hovenier over te laten. Een hovenier zal een ontwerp maken op basis van jouw wensen. De professionele hovenier weet precies hoe hij een rustgevende tuin kan ontwerpen. Iemand zonder ervaring heeft vaak al snel de neiging om allerlei verschillende elementen aan de tuin toe te voegen. Los van elkaar kunnen die elementen erg mooi en rustgevend zijn, maar de tuin kan ook al snel te druk worden.

Kies je er toch voor om de tuin zelf in te richten, dan is het belangrijk om je goed in te lezen en voldoende inspiratie op te doen. Inspiratie opdoen kan online, maar bijvoorbeeld ook met behulp van een tijdschrift.

Tuin aanleggen kosten vergelijken

Er zijn ontzettend veel hoveniersbedrijven die je kunt inhuren. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van welk bedrijf je inhuurt. Als je niet te veel wilt betalen, kun je ervoor kiezen om offertes te vergelijken via ons platform. Ons platform maakt het zeer eenvoudig om offertes aan te vragen bij verschillende partijen. Je hoeft alleen maar de klus te beschrijven en vervolgens kun je op de knop drukken om de aanvraag te versturen. Verschillende partijen ontvangen vervolgens die aanvraag, waarna jij ook diverse vrijblijvende offertes krijgt toegestuurd.

Het aanvragen van offertes via ons platform is gratis en je hoeft slechts een keer een aanvraag te doen. Zo wordt het dus zeer eenvoudig om de verschillende hoveniers te vergelijken op basis van de kosten voor het tuin aanleggen.

Overigens zijn niet alleen de kosten belangrijk, maar is het ook belangrijk dat je voor een partij kiest die de tuin kan leveren die jij graag wilt. Lees je daarom ook goed in over de verschillende partijen.

Zo wordt de tuin aangelegd

Eerst wordt er dus een ontwerp gemaakt. Hierna kan de hovenier beginnen om de tuin aan te leggen. Als je zelf bepaalde onderdelen wil verzorgen, dan is het verstandig om dit vooraf aan te geven. Op die manier kun je mogelijk vrij veel geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld oude bestrating verwijderen en afvoeren. Zo zal de hovenier minder uur kwijt zijn en betaal je dus ook aanzienlijk minder.

Als het ontwerp voltooid is, dan zal de hovenier je tuin inmeten. De hovenier moet namelijk een goed beeld krijgen van waar ieder onderdeel van de tuin geplaatst moet worden. Zo weet hij bijvoorbeeld waar het gazon moet eindigen. Zodra de tuin is ingemeten, wordt het tijd om de tuin helemaal leeg te halen. Beplanting en bestrating moeten uit de tuin worden verwijderd. Is dat eenmaal gebeurd, dan zal de hovenier de ondergrond van de tuin verzorgen. Voor bestrating is bijvoorbeeld een ondergrond van zand nodig, terwijl beplanting een vruchtbare ondergrond nodig heeft.

Is de tuin goed voorbereid, dan worden eerst de schuttingen en bestrating geplaatst. Vervolgens komt er bijvoorbeeld een vijver of vlonder. Hierna wordt de beplanting van de tuin aangelegd. Is de tuin eenmaal compleet, dan zal de hovenier de tuin voor je schoon vegen, zodat er geen vuil meer over de grond verspreid ligt.

In welk seizoen laat je de tuin aanleggen?

De hovenier kan eigenlijk in ieder seizoen aan de slag. Alleen als het vriest, kan de hovenier de tuin niet aanleggen. De meeste mensen laten hun nieuwe tuin in de lente aanleggen, maar over het algemeen is dit niet het meest geschikte seizoen. Dit is namelijk de periode dat de eerste zonnestralen te zien zijn en iedereen wil nu snel de tuin in orde laten maken. De vraag naar hoveniers is nu dus ontzettend groot, waardoor je vaak meer betaalt.

Besparen op tuin aanleggen kosten

Het aanleggen van een nieuwe tuin kan vrij veel geld kosten. Het is dan ook prettig als je geld weet te besparen op de kosten voor de tuinaanleg. Hieronder hebben we een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet. Met behulp van deze tips kun je vrij veel geld besparen.

  • Verminder de voorrijkosten door een partij dichter bij huis te kiezen
  • Vergelijk de kosten voor tuinaanleg door offertes aan te vragen via ons platform
  • Ga na of de hovenier een mooi standaardontwerp heeft
  • Kies niet voor kant-en-klare beplanting, maar voor jonge planten die nog moeten groeien