• Home
  • Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Een goed onderhouden tuin zorgt ervoor dat ook je woning van buitenaf goed tot zijn recht komt. Andersom kan een slecht onderhouden tuin ervoor zorgen dat je woning een onverzorgde uitstraling krijgt of slechts onbewoond lijkt. De tuin is voor veel mensen ook een belangrijke plek om na een lange werkdag even tot rust te komen. Ook als het lekker weer is, brengen de meeste mensen graag tijd door in hun tuin. Dat de tuin er goed uit ziet en goed wordt onderhouden, is dus zeer belangrijk.

Tuinonderhoud is vooral van belang als je veel planten en bomen in je tuin hebt. Toch zal zelfs een onderhoudsvriendelijke tuin eens in de zoveel tijd onderhoud nodig hebben. Tuinonderhoud kun je in veel gevallen zelf verzorgen. Toch zijn er ook bepaalde onderdelen van tuinonderhoud die je zonder vakkennis beter niet zelf op kunt pakken. Je kunt tuinonderhoud dan overlaten aan een hovenier.

Ook als je totaal geen groene vingers hebt, kan het een goed idee zijn om tuinonderhoud uit te besteden aan een specialist. Zo kun je er absoluut zeker van zijn dat de tuin er strak bij ligt. Op deze pagina lees je alles wat je over tuinonderhoud moet weten. Zo vertellen we bijvoorbeeld hoe je op tuinonderhoud kunt besparen. Zo kun je zeker zijn van een goed onderhouden tuin, zonder dat je hier ontzettend veel geld voor betaalt.

Tuinonderhoud is regelmatig vereist

Als je het belangrijk vindt dat je tuin er altijd op zijn best uitziet, dan is het belangrijk dat de tuin ook goed onderhouden wordt. Tuinonderhoud kun je het best ieder kwartaal laten plaatsvinden. Op die manier zal de tuin er nooit verwaarloosd uit komen te zien. Als je een gazon hebt en het gras niet zelf maait, dan moet je vaker een specialist inschakelen voor tuinonderhoud.

Tuinonderhoud door hovenier

Als je tuin een lange periode geen onderhoud meer heeft gehad, dan is het soms ook lastiger om de tuin zelf nog netjes te maken. De beplanting is vaak niet meer wat het was en eventuele bomen moeten gesnoeid worden. Daarnaast kan ook de bestrating vuil worden als er lang bladeren op hebben gelegen. Als een tuin erg lang niet onderhouden is en de tuin met onderhoud alleen niet meer op te knappen is, dan moet de tuin eventueel gerenoveerd worden.

Wat kost tuinonderhoud?

Voor tuinonderhoud is geen vaste prijs te noemen. Hoeveel tuinonderhoud je zal kosten, is namelijk van ontzettend veel factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het oppervlak van je tuin, wat er moet gebeuren, de tarieven van de hovenier en eventuele materiaalkosten. Als je de tuin eens in het kwartaal laat onderhouden betaal je ieder kwartaal vaak minder dan wanneer je jaarlijks onderhoud laat uitvoeren. In dat laatste geval moet er tijdens één onderhoudsbeurt namelijk veel meer gebeuren. Hoe langer je bepaalde planten en bomen bijvoorbeeld hun gang laat gaan, hoe meer onderhoud er nodig zal zijn.

Het uurtarief van een hovenier bedraagt doorgaans € 40 tot € 50. Toch zal ook dit per hoveniersbedrijf verschillen. Soms bestaat het team uit meerdere hoveniers en zal je dit bedrag dus moeten vermenigvuldigen met het aantal vakmensen. Men is dan wel veel sneller klaar, waardoor je uiteindelijk vaak minder betaalt. Eventuele materiaalkosten en voorrijkosten komen bovenop de arbeidskosten.

Het afsluiten van een contract voor tuinonderhoud

Tuinonderhoud moet dus regelmatig plaatsvinden. Om die reden is het vaak ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Kies je hiervoor, dan betaal je vaak minder per onderhoudsbeurt. Je bent zodoende dus goedkoper uit dan wanneer je voor losse onderhoudsbeurten gaat.

Een onderhoudscontract kan in enkele gevallen ook nadelig zijn, bijvoorbeeld als je niet tevreden bent met de diensten van het hoveniersbedrijf. Om die reden is het aan te raden eerst voldoende recensies te lezen en eens een losse onderhoudsbeurt te proberen. Heb je eenmaal een betrouwbare hovenier gevonden, dan is een onderhoudsabonnement zeker geen slecht idee.

Materiaalkosten bij tuinonderhoud

De materiaalkosten die je bij tuinonderhoud dient te betalen, zijn afhankelijk van wat er moet gebeuren. Is een groot deel van de beplanting doodgegaan, dan kun je ervoor kiezen om de beplanting te vervangen. Is je tuinhuisje dusdanig verouderd dat er een nieuwe moet komen, dan kunnen de materiaalkosten hoog oplopen. Op de materiaalkosten kun je vaak ook besparen door voor een goedkoper alternatief te gaan. Zo betaal je voor meer exclusieve planten meer dan wanneer je voor een plant kiest die vaak voorkomt.

Tuinonderhoud zelf verrichten

Als je groene vingers hebt, kun je er ook voor kiezen om tuinonderhoud zelf te verzorgen. In dat geval hoef je geen hovenier te betalen voor tuinonderhoud. Echter, raden we je aan om niet alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Als je bijvoorbeeld grote bomen in de tuin hebt, moeten deze ook regelmatig gesnoeid worden. Door bepaald onderhoud uit te besteden aan een specialist, zorg je ervoor dat de tuin er goed uit blijft zien. Voor bepaalde onderdelen van tuinonderhoud is nu eenmaal veel ervaring en vakkennis vereist. Het onderhouden van de tuin kan bovendien veel tijd in beslag nemen.

Als je genoeg tijd en zin hebt om de tuin deels te onderhouden, kun je dus het best de eenvoudigere werkzaamheden op je nemen. Denk bijvoorbeeld aan het maaien van het gras. Dat is iets wat vrijwel iedereen zelf kan verzorgen. Zo kun je kosten op onderhoud besparen, zonder dat je tuin er minder mooi op wordt.

Moet de tuin compleet gerenoveerd worden?

Het komt ook weleens voor dat een tuin in zo’n slechte staat is dat de tuin bijna helemaal gerenoveerd moet worden. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een compleet nieuwe tuin aan te leggen. Als er een ontwerp op basis van jouw wensen wordt gemaakt, krijg je een tuin waar je nog een lange tijd plezier van kunt hebben. Blijf je tuin wel onderhouden nadat je een nieuwe tuin hebt laten aanleggen.

Het kan een goed idee zijn om direct na aanleg een onderhoudscontract af te sluiten. Niet alle hoveniersbedrijven houden zicht echter bezig met zowel aanleg als onderhoud van tuinen. Sommige partijen hebben zich gespecialiseerd in tuinaanleg en voeren geen onderhoud uit.

Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Laat je de tuin renoveren of laat je een nieuwe tuin aanleggen? Dan kan het een goed idee zijn om voor een onderhoudsvriendelijke tuin te gaan, tenzij dat je bereid bent zelf veel onderhoud uit te voeren of het onderhoud uit te besteden. Kies bijvoorbeeld voor kunstgras in plaats van voor echt gras. Kunstgras heeft niet zoveel onderhoud nodig als echt gras. Ook kun je voor onderhoudsvriendelijke bestrating kiezen, zoals natuursteen. Hoe je tuin ingericht wordt, heeft dus ook veel invloed op hoeveel onderhoud er nodig zal zijn.

Bespreek je budget met de hovenier

Het kan verstandig zijn om ook je budget goed door te nemen met de hovenier als je een tuin laat aanleggen. Geef bovendien aan als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. Een hovenier zal bij het maken van een tuinontwerp altijd rekening houden met je wensen. Door je budget vooraf aan te geven, voorkom je dat er een ontwerp wordt getekend waarvoor erg dure materialen gebruikt worden. Tenzij dat je budget dit toelaat uiteraard.

Offertes voor tuinonderhoud vergelijken

Ben je van plan om tuinonderhoud uit te laten voeren? Dan kun je gebruik maken van onze website om offertes van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. De uurtarieven die hoveniers rekenen voor hun diensten kunnen namelijk enorm verschillen. Bovendien kan er ook verschil zitten tussen de materiaalkosten die de hoveniers betalen.

Onze website maakt het eenvoudig om offertes te vergelijken. Nadat je een goede beschrijving van de klus hebt ingevuld, kun je namelijk offertes van diverse hoveniersbedrijven ontvangen. Omdat er sprake is van concurrentie, zullen de prijzen vaak ook lager uitvallen.

Het vergelijken van offertes is dus een goede manier om te voorkomen dat je te veel betaalt. Voorkom echter wel dat je alleen op de prijs afgaat. Het is ook belangrijk dat je tevreden zal zijn met het eindresultaat.

Manieren om kosten aan tuinonderhoud te besparen

Het is goed mogelijk om kosten aan tuinonderhoud te besparen. Wij hebben verschillende tips om kosten te besparen als je tuinonderhoud uit wilt laten voeren. Enkele van deze tips heb je eerder op de pagina ook al kunnen lezen. Hieronder sommen we de beste tips echter nog eens voor je op. Met onderstaande tips kun je relatief veel geld besparen.

Voorrijkosten beperken met een hovenier dichtbij huis

Hoe verder de hovenier bij jouw woning vandaan zit, hoe meer je aan voorrijkosten betaalt. Soms is het daardoor voordeliger om een hovenier in te schakelen die bij jou in de buurt zit. Dat geldt voor tuinonderhoud over het algemeen wel. Als het om een grotere klus gaat, zoals tuinaanleg, zijn de voorrijkosten in verhouding met de totale kosten vaak erg laag. In dat geval is het dus niet altijd voordeliger om een partij dichterbij huis in te schakelen.

Goedkope materialen gebruiken

Als je beplanting bijvoorbeeld aan vervanging toe is, kun je ervoor kiezen om goedkopere beplanting te nemen. Door voor goedkoper materiaal te kiezen, betaal je ook minder aan materiaalkosten. Laat je bijvoorbeeld kunstgras aanleggen, dan kun je voor een goedkopere variant gaan. Ga wel goed na of je dit de moeite waard vindt. Zo is goedkoper kunstgras vaak ook minder realistisch.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Je kunt ook voor materiaal kiezen dat extra onderhoudsvriendelijk is. Zo vergt kunstgras veel minder onderhoud dan echt gras. Kies je voor hoge bomen, dan zul je vaak ook meer geld of tijd kwijt zijn aan het (laten) snoeien ervan. Zo zijn er nog veel meer manieren om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Kies bijvoorbeeld voor beplanting die gemakkelijk te onderhouden is.

Offertes vergelijken met ons platform

Door offertes te vergelijken via onze website kun je een hoop geld besparen. Verschillende hoveniers concurreren met elkaar, waardoor jij vaak goedkoper uit bent. Bovendien kun je de verschillende offertes eenvoudig op basis van prijs vergelijken.

Het onderhoud deels zelf verzorgen

Bepaald tuinonderhoud kun je ook prima zelf verzorgen als je een beetje groene vingers en genoeg tijd hebt. Een goed voorbeeld hiervan is het maaien van het gazon. Het onderhoud kun je beter niet compleet zelf verzorgen als je geen groene vingers hebt. Voor sommige werkzaamheden is vakkennis vereist. Het snoeien van bomen kun je bijvoorbeeld beter overlaten aan een specialist.

Een abonnement afsluiten

Heb je eenmaal een betrouwbare hovenier gevonden, dan is een onderhoudsabonnement vaak erg prettig. Zo ziet je tuin er altijd op zijn best uit en ben je bovendien ook nog eens goedkoper uit.