• Home
  • Schutting plaatsen

Schutting plaatsen

Bij de tuinaanleg hoort ook het plaatsen van een schutting. De meeste mensen vinden het prettig om een schutting te hebben. Het geeft de grens van je tuin aan. Voor anderen wordt het dan ook meteen duidelijk dat zij niet zonder toegang je tuin in mogen. Bovendien maakt het inbrekers bijvoorbeeld ook lastiger om in de tuin te komen. Een mooie schutting kan de uitstraling van de tuin positief beïnvloeden. Andersom kan een verouderde en ingevallen schutting je tuin ook verwaarloosd doen lijken.

De schutting beschermt je bovendien tegen de wind als je in de tuin zit en bovendien zorgt de schutting er ook voor dat voorbijgangers niet zomaar de tuin in kunnen kijken. De schutting zorgt dus voor meer privacy en heeft nog veel meer belangrijke functies.

Een schutting plaatsen of je huidige schutting vervangen kan dan ook een goed idee zijn in verschillende situaties. Alleen hoeveel kost het plaatsen van een schutting nu precies? Wat zijn de mogelijkheden en wat kun je verwachten? Op deze pagina lees je alles over schutting plaatsen. Bovendien geven we je ook een aantal tips om goedkoper een schutting te kunnen plaatsen.

Welke mogelijkheden heb je als je een schutting wilt plaatsen?

Je hebt ontzettend veel mogelijkheden als je een schutting wil laten plaatsen. Uiteraard zal het type schutting ook invloed hebben op de prijs die je voor de schutting betaalt. Hieronder sommen we een aantal verschillende mogelijkheden voor je op:

  • Houten schutting
  • Een begroeide schutting (met hedera bijvoorbeeld)
  • Een betonnen schutting
  • Een kokosschutting

Voor een simpele houten schutting zal je gemiddeld het minst betalen. Kies je voor een kokosschutting, dan kunnen de prijzen echter hoog oplopen. Ook de levensduur kan per schutting verschillen. De betonnen schutting gaat bijvoorbeeld langer mee dan een schutting van hout. Dat wil echter niet zeggen dat hout een verkeerde keuze zal zijn. Veel mensen vinden de houten schutting mooi en bovendien is deze schutting ideaal bij een lager budget. Merendeel van de tuinen in Nederland hebben een houten schutting.

De houten schutting

De houten schutting is, zoals we hierboven hebben aangegeven, de meest populaire schutting die er is. Dat heeft met de prijs te maken, maar ook is de uitstraling zeker niet verkeerd. Er zijn verschillende houtsoorten om uit te kiezen als je een houten schutting wilt plaatsen. Een houten schutting plaatsen betekent dus niet dat je schutting niet uniek kan zijn. Hout is een natuurlijk materiaal en zal in bijna geen enkele tuin misstaan. Deze schutting gaat ongeveer 20 jaar mee.

De hedera schutting

Een hedera schutting is een type tuinafscheiding waarbij klimop een belangrijk onderdeel van de schutting uitmaakt. Het is namelijk de bedoeling dat de klimop uiteindelijk zo dicht groeit dat je een mooie dichte tuinafscheiding krijgt. Deze schutting heeft een natuurlijke en groene look. Nadeel van deze schutting is dat hij vrij veel onderhoud nodig heeft. Daarnaast moet je wachten totdat de klimop vol genoeg is, tenzij dat je voor een kant-en-klare schutting kiest. Voor een kant-en-klare hedera schutting betaal je uiteraard ook meer.

Een betonnen schutting

Ook de schutting van beton is een optie. Deze schutting is iets duurder dan de schutting van hout. Met beton kan je echter wel een hoop kanten op. Zo kan men beton vrijwel iedere kleur geven en kunnen er ook eenvoudig patronen in de schutting gemaakt worden. Hierdoor krijgt ook de schutting van beton altijd een unieke look. Beton oogt strak en is zeer geschikt voor de goed afgewerkte tuin.

Een kokosschutting

De kokosschutting is relatief nieuw. Bij deze schutting wordt er gebruik gemaakt van kokosvezel. Deze schuttingen hebben een prachtige uitstraling en zijn bovendien gemaakt van een natuurlijk materiaal. De schuttingen kun je ook laten begroeien met planten. De kokosschuttingen zijn over het algemeen wel een stuk duurder dan de andere soorten schuttingen die we hier genoemd hebben.

Wat kost een schutting plaatsen?

Hoeveel het plaatsen van een schutting kost, is dus ook sterk afhankelijk van welk type schutting je laat plaatsen. Zo heb je alleen al ontzettend veel verschillende houtsoorten om uit te kiezen. Voor geïmpregneerd hout betaal je over het algemeen meer dan voor hardhout. Een schutting van beton zal over het algemeen weer duurder zijn dan een schutting van hout. Bovendien zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals de schutting van bamboe.

Wil je de schutting ook met klimop laten begroeien? Dan betaal je ongeveer tussen de € 13 en € 30 per strekkende meter schutting die je wilt laten begroeien. Die kosten komen bovenop de kosten van het schutting plaatsen zelf.

De kosten die je voor het schutting plaatsen betaalt, zijn ook afhankelijk van of je een expert inschakelt of niet. Laat je het plaatsen van de schutting over aan een hovenier, dan betaal je meer, maar ben je ook zeker van een goed resultaat. Je hoeft dan niet bang te zijn dat de schutting omwaait met de eerstvolgende storm.

Hoe werkt een schutting plaatsen?

Een schutting plaatsen lijkt eenvoudig, maar het is zeker niet zo dat je de schutting zomaar even neer kunt zetten. Hieronder lees je hoe een schutting geplaatst wordt.

  1. Eerst worden er met een grondboor gaten in de grond gemaakt waar palen in geplaatst kunnen worden. Die palen zorgen ervoor dat de schutting stevig blijft staan.
  2. De palen worden in de grond geplaatst en stevig vastgezet.
  3. Eventueel wordt er een onderplaat tussen de palen geplaatst.
  4. De schermen van de schutting worden tussen de palen geplaatst en bevestigd.

Tips om kosten op schutting plaatsen te besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je kosten wilt besparen op het plaatsen van de schutting. Hieronder lees je een aantal tips.

1. Plaats de schutting eventueel zelf

Ben je vrij handig en weet je zeker dat je de schutting zelf kunt plaatsen? Dan is dit een goede manier om kosten te besparen. Je hoeft dan namelijk alleen materiaalkosten te betalen. Houd er wel rekening mee dat het materiaal voor een hovenier doorgaans goedkoper zal zijn. Bovendien is zelf de schutting plaatsen af te raden als je niet goed weet wat je doet.

2. Kies voor een partij dichterbij huis

Over het algemeen zullen er ook voorrijkosten in rekening gebracht worden. Door voor een hovenier uit je eigen plaats te kiezen, zul je hier vaak minder kosten aan kwijt zijn. Houd er wel rekening mee dat de kosten ook per partij kunnen verschillen. Ga daarom goed na of de verminderde voorrijkosten de moeite waard zijn. Mogelijk hanteert een partij die elders gevestigd is weer minder hoge kosten voor de werkzaamheden die verricht moeten worden.

3. Vergelijk offertes via ons platform

De beste manier om kosten te besparen op het schutting plaatsen, is door offertes te vergelijken via ons platform. Je kunt eenvoudig een offerte aanvragen. Probeer zo goed mogelijk te beschrijven wat de klus precies inhoudt. Verschillende hoveniers ontvangen hierna deze aanvraag, waarna ze jou een offerte kunnen toesturen. Nu hoef je alleen nog na te gaan door welke partij je het goedkoopst de schutting kunt laten plaatsen.

Conlusie

De schutting is een belangrijk onderdeel van je tuin en heeft meerdere functies. De schutting zorgt voor privacy, beschermt jou en je tuin tegen de wind, maakt het inbrakers moeilijker en geeft je erfgrenzen duidelijk aan. Een schutting plaatsen moet goed gebeuren en daarom is het meestal aan te raden om een hovenier in te schakelen. Er zijn veel verschillende schuttingen te krijgen. Hoeveel een schutting plaatsen kost, is afhankelijk van het type schutting en door wie je deze laat plaatsen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een schutting plaatsen goedkoper te maken. Zo kun je er, mits je heel handig bent, alsnog voor kiezen om de schutting zelf te plaatsen. Ook kun je de voorrijkosten beperken door een partij dichter bij huis te kiezen. De beste manier om kosten te besparen is echter door offertes te vergelijken via dit platform.