• Home
  • Stratenmaker prijzen

Stratenmaker kosten

Vrijwel iedere tuin in Nederland heeft wel enige vorm van bestrating. Soms is dat in de vorm van een pad dat door de tuin loopt, in andere gevallen kiest men ervoor om de complete tuin te bestraten. De bestrating van je tuin kan veel invloed hebben op het totaalplaatje. Het is dan ook aan te raden om goed na te denken over wat voor type bestrating je wilt.

Overweeg je om (een deel van) de tuin te laten bestraten? Dan is het ook fijn om een goed beeld van de stratenmaker kosten te krijgen. Bovendien is het ook van belang dat je weet wat verder allemaal bij het bestraten komt kijken. Hoe werkt het bestraten en zijn er manieren om minder te betalen voor een stratenmaker?

Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt als je van plan bent om een stratenmaker in te schakelen. Zo lees je hier bijvoorbeeld hoe je de stratenmaker kosten kunt berekenen die je ongeveer kwijt zal zijn. Voor een beter beeld van de kosten zal je een offerte aan moeten vragen. Overigens geven we je op deze pagina ook een aantal manieren om de kosten te verminderen. Met deze tips kun je een leuk bedrag besparen als je een stratenmaker inhuurt.

Zelf de tuin bestraten?

Je kunt vaak kosten op de tuin besparen door zelf bepaalde werkzaamheden te verzorgen. Als je de tuin wilt bestraten, is het echter niet aan te raden om dit zelf te doen, tenzij dat je precies weet wat je doet. Dit is namelijk geen eenvoudige klus. Je moet niet alleen weten wat je doet, maar ook voldoende tijd hebben. Bovendien is het ook van belang dat je geen lichamelijke klachten hebt die als gevolg van de werkzaamheden in de tuin zouden kunnen verergeren. Het zelf verzorgen van de bestrating raden we dus af.

Wil je toch zelf aan de slag, dan is het verstandig om goed na te gaan hoe je de bestrating het best kunt leggen. Door vooraf voldoende informatie door te nemen, voorkom je dat je de fout in gaat.

De stratenmaker kosten

Als je een stratenmaker inschakelt, zitten hier uiteraard ook kosten aan verbonden. Het is prettig om vooraf al een goed beeld van die kosten te hebben. Echter, werkt niet iedere stratenmaker voor hetzelfde uurloon. Bovendien kunnen ook de materialen in prijs verschillen. Een vaste prijs per m² kunnen we je daarom niet geven. Wél kunnen we je een beeld geven door middel van een prijsindicatie. In de tabel hieronder lees je wat de gemiddelde tarieven van een stratenmaker zijn.

KostenpostTarief
Arbeid€ 10 tot € 20 per m² per vakman
Tegels€ 15 tot € 65 per m²
Zand€ 2,50 tot € 3,50 per m²

Wat je precies aan stratenmaker kosten betaalt, is ook afhankelijk van wat voor materiaal je kiest. Hieronder zullen we het over de verschillende soorten tegels hebben. Zo krijg je een beeld van de verschillende tegels en de kosten die hierbij komen kijken.

Verschillende vormen van bestrating

We kunnen bestrating op twee manieren categoriseren. Dat kan op basis van het legpatroon, maar ook op basis van het soort tegels. Hieronder zullen we het eerst over de verschillende soorten tegels hebben en over de materiaalkosten die hierbij komen kijken. Ook dat heeft namelijk veel invloed op de stratenmaker kosten. Daarna hebben we het over de verschillende legpatronen waaruit je kunt kiezen.

Tuintegels van verschillende materialen

Soort tegelsPrijs per m²
Tegels van keramiek€ 25 tot € 45
Tegels van beton€ 15 tot € 35
Tegels van natuursteen€ 30 tot € 65

1. Tegels van keramiek

Tegels van keramiek worden gebakken en kunnen in veel kleuren en vormen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de klinkers van een straat, ook dat zijn keramische tegels. Tegels van keramiek kunnen jarenlang mee. Zo kun je ervan uitgaan dat ze minimaal 50 jaar meegaan.

2. Tegels van beton

Ook tegels van beton zijn een optie. Deze tegels zijn zeer goedkoop en daardoor een aantrekkelijke keuze. Bovendien zijn de tegels goed bestand tegen slijtage en kunnen ze veel gewicht hebben. Een levensduur van 20 jaar of langer is zeer gebruikelijk voor deze tegels. Dat is wel korter dan de levensduur van natuurstenen tegels of tegels van keramiek. Beton heeft vaak ook meer onderhoud nodig.

3. Tegels van natuursteen

Tot slot kun je ook nog voor tegels van natuursteen kiezen. Dit zijn tegels van natuurlijk materiaal. Natuurstenen tuintegels kunnen levenslang meegaan en hebben relatief weinig onderhoud nodig. Iedere tegel is uniek en met natuursteen krijgt je tuin al snel een exclusieve look. Het zijn echter wel de duurste tegels voor in de tuin.

Verschillende legverbanden

Huur je een stratenmaker in, dan is het goed om te weten dat tuintegels ook op verschillende manieren gelegd kunnen worden. Hoe de tegels ten opzichte van elkaar gelegd worden, noemen we een legverband. Een veelvoorkomend legverband voor tuinpaden is bijvoorbeeld het vispatroon. Als je de stratenmaker kosten wilt beperken, kun je voor een eenvoudig legverband kiezen. Kies dan bijvoorbeeld voor het blokverband, het halfsteensverband of het volsteensverband. Dat zijn stuk voor stuk patronen die vrij eenvoudig te leggen zijn.

Stratenmaker kosten vergelijken

Wil je stratenmaker kosten vergelijken? Dat doe je het best door offertes aan te vragen bij verschillende stratenmakers. Gelukkig doe je dat zeer eenvoudig via onze website. Je hoeft de klus zo slechts een keer te beschrijven, waarna je de aanvraag in kunt dienen. De website stuurt de aanvraag door naar verschillende bedrijven. Vervolgens kunnen de stratenmakers ervoor kiezen om je een offerte op te sturen. Iedere offerte die je ontvangt via ons platform is zowel gratis als vrijblijvend. Zo kun je dus zelf kiezen met welk bedrijf je in zee gaat en de stratenmaker kosten laag houden.

Besparen op stratenmaker kosten

Stratenmaker kosten kunnen vrij hoog oplopen als je een aantal m² wilt laten bestraten. Gelukkig hebben we een aantal handige tips voor je om kosten te besparen. Met onderstaande tips kun je vrij veel geld besparen.

1. Offertes vergelijken

Onze belangrijkste tip is om offertes te vergelijken via deze website. Zo heb je een beeld van wat je bij verschillende partijen zal betalen. Bovendien weten de stratenmakers ook dat zij met elkaar moeten concurreren. Daardoor ben je vaak goedkoper uit. Offertes vergelijken via de website is zeer eenvoudig.

2. Verzorg eventueel zelf ook het een en ander

Zelf de bestrating leggen is niet aan te raden. Toch is het wel mogelijk om zelf een deel van de werkzaamheden op te pakken. We hebben het dan voornamelijk over het verwijderen van gras of oude bestrating. Eventueel kun je dit ook alvast afvoeren. Zo neem je de stratenmaker toch een groot deel van het werk uit handen, waardoor je ook minder geld kwijt zal zijn.

3. Minder aan voorrijkosten betalen

Als een stratenmaker van ver moet komen, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk ook veel aan voorrijkosten. Als een stratenmaker geen voorrijkosten zou rekenen, zou dat betekenen dat hij minder zou verdienen aan klussen die verder van huis zijn. Om die reden rekent de stratenmaker over het algemeen dus wél voorrijkosten. Kies je voor een stratenmaker die in de buurt woont (of zijn bedrijf in de buurt heeft), dan betaal je over het algemeen dus minder. Of de voorrijkosten relatief gezien een groot verschil maken, is ook afhankelijk van hoe groot de klus is.

Conclusie

De juiste bestrating kan je tuin veel mooier maken. De bestrating kun je echter beter niet zelf verzorgen. Hiervoor kun je het best een stratenmaker inschakelen. Hoeveel de stratenmaker zal kosten, is afhankelijk van het type tegels dat je wilt, maar ook van het legpatroon en het uurtarief. Je kunt bijvoorbeeld uit tuintegels van keramiek, beton of natuursteen kiezen.

Ook als je ervoor kiest om een stratenmaker in te schakelen, zijn er veel manieren om geld te besparen. Kies er bijvoorbeeld voor om zelf al de oude bestrating of het gras dat er momenteel ligt, te verwijderen. Op deze manier hoeft de stratenmaker dit niet meer te doen. Ook kun je offertes vergelijken via ons platform. Zo wordt het eenvoudig om de stratenmaker kosten die je bij verschillende partijen betaalt, te vergelijken.