• Home
  • Oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Heb jij een nieuwe woning gekocht en wil je de tuin opnieuw laten bestraten zodat je tuin er zo goed mogelijk uit komt te zien? Dan is een oprit aanleggen de ideale oplossing. Op deze pagina geven we alle informatie omtrent de mogelijkheden van een oprit aanleggen inclusief de bijkomende kosten. Hierdoor heb je alle informatie over oprit aanleggen inzichtelijk en kun je direct een keuze maken of het aanleggen van een oprit gelegen komt.

Kosten voor een oprit aanleggen

Als je aan het oriënteren bent om een oprit aan te laten leggen is het als eerst goed om stil te staan bij de kosten die komen kijken bij het aanleggen van een oprit. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten die berekend worden door stratenmakers voor het vernieuwen van de oprit uitgedrukt in kosten per vierkante meter:

Kosten bij het aanleggen van een opritGemiddelde kosten per vierkante meter
StratenmakerTussen de 8 en 16 euro per vierkante meter
Stenen aanleggenTussen de 12 en 30 euro per vierkante meter
OphoogzandTussen de 40 en 60 euro per big bag

Daarnaast is het ook mogelijk om een uurtarief met de vakman af te spreken. De gemiddelde kosten per uur voor het aanleggen van een oprit variëren tussen de 20 en 30 euro per uur.

Zoals je uit bovenstaand overzicht kunt constateren variëren de prijzen per situatie. Omdat elke situatie anders is, is het aan te raden om een offerte op te vragen zodat je een prijs per klus krijgt. Ons advies hierbij is om ons vrijblijvende offerte formulier in te vullen. Na het invullen van dit formulier krijg je van diverse stratenmakers een offerte zodat je zeker weet wat de kosten zijn bij verschillende partijen.

Verschillende materialen voor het leggen van een oprit

Als je hebt besloten om een oprit te gaan leggen is het vervolgens goed om te kijken naar de verschillende materialen die gebruikt worden voor dit doeleinde. Om hier een goed overzicht van te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij de verschillende methodes zodat je een goed beeld hebt van de mogelijkheden met betrekking tot het leggen van een oprit. Mocht je naar aanleiding hiervan nog additionele vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Materiaal 1: Klinkers

Als eerst is het mogelijk om te kiezen voor klinkers. Klinkers staan garant voor een kwalitatieve en robuuste oprit. Hierbij is het mogelijk om te kiezen tussen klinkers van klei en klinkers van beton. Daarbij is het mogelijk om de klinkers aan te schaffen in verschillende maten en uitvoeringen. Het is goed om te benoemen dat kleiklinkers duurder zijn dan betonklinkers. Dit komt omdat de producten van gebakken rivierklei worden gemaakt en een authentieke look hebben.

Materiaal 2: Tegels

Ten tweede is het mogelijk om gebruik te maken van oprit tegels. Oprit tegels zijn enorm populair omdat ze te bestellen zijn in verschillende materialen en uitvoeringen. Vaak wordt er gekozen voor betontegels. Dit komt omdat betontegels betaalbaar zijn en er ook duurzaam en stijlvol uitzien. Daarnaast zijn ze ook goed bestand tegen vorst. Het is wel goed om te benoemen dat betontegels minder kleur vasthoudend zijn dan bijvoorbeeld klinkers.

Materiaal 3: Natuursteen

Natuursteen is een populair product voor binnen in het huis, maar het kan ook zeker buitenshuis gebruikt worden voor bijvoorbeeld een oprit. Het aanbod van natuurstenen is erg groot. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit basalt, leisteen, graniet en blauwe steen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden. Het is echter wel goed om te benoemen dat natuursteen gepaard gaat met extra kosten.

Materiaal 4: Steentjes

Het is ook mogelijk om te kiezen voor steentjes. Een oprit van steentjes aan laten leggen kan in verschillende kleuren, materialen, diktes en vormen. Het is goed om te benoemen dat het grootste verschil zit in hoekige steentjes en afgeronde steentjes. Mocht jij voor steentjes kiezen, dan is het altijd goed om deze selectief uit te kiezen zodat het bij de rest van de tuin past.

Materiaal 5: Tot slot, een gegoten vloer

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor een gegoten vloer. Een gegoten oprit zorgt voor een naadloze en onderhoudsvriendelijke afwerking. Het is echter wel goed om te benoemen dat het nemen van een gegoten vloer gepaard gaat met additionele kosten. Om deze reden is het verstandig om hier aandacht aan te besteden.

Oprit aanleggen? Houdt hier rekening mee!

Als je besluit om een oprit aan te leggen is het aan te raden om rekening te houden met de zwaarte van een auto. Een auto is nogal zwaar waardoor tegels kunnen breken en/of verzakken. Om deze reden is het van belang dat de tegels de auto kunnen houden. Om succesvol een oprit aan te leggen hebben wij de volgende aandachtspunten op een rijtje gezet zodat je zeker weet dat jouw oprit optimaal wordt gelegd:

  • Het benutten van ophoogzand. Door het gebruiken van het juiste zand voorkom je verzakkingen van de stenen. Het is aan te raden om een laagdikte van ophoogzand te gebruiken die tussen de 25 en 35 centimeter dik is. Hierdoor weet je zeker dat de oprit stevig genoeg is.
  • Gebruiken van dikke stenen en/of tegels. Als je een stevige oprit wilt neerzetten is het van groot belang om te kiezen voor dikke tegels en/of stenen. Hierbij is het aan te raden om als vuistregel 5 tot 7 centimeter aan te houden als het gaat om dikte.
  • Kijk naar het legverband. Vervolgens is het goed om naar het legverband te kijken. Voor een stevige bestrating is het aan te raden om te kiezen voor een elleboogverband of een keperverband. De reden? Het zorgt ervoor dat de stenen dwars tegen elkaar worden gelegd waardoor de kans op verzakking minder groot is.
  • Randen van stenen. Als je een oprit wilt aanleggen is het van belang om te kijken naar opsluitbanden. Hierdoor hebben de stenen geen ruimte om te verschuiven als de auto op de oprit komt. De meest voorkomende maat voor opsluitbanden is de 8 x 20 x 100 cm opsluitband.
  • Het aftrillen van de oprit. Tot slot is het ook goed om alles goed af te trillen met een trilplaat. Door het aantrillen van tegels en/of stenen worden de tegels goed in het ophoogzand geplaatst wat leidt tot een optimaal effect.

Tip voordat je begint aan het leggen van een oprit

Voordat je besluit om een oprit te gaan leggen is het als eerst noodzakelijk dat je goed weet welk type materiaal je wilt gaan gebruiken. Hiervoor kun je het beste research doen op het internet zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden en de uitstraling. Zodra je dit inzichtelijk hebt is het vervolgens aan te raden om te kijken naar de eventuele legverbanden. Legverbanden bepalen namelijk ook de uitstraling van je oprit en daarom is het aan te raden om hier ook voldoende aandacht aan te besteden.

Heb jij uiteindelijk een goed profiel gevonden met daarbij passende materialen? Dan is het nu aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden voor het inschakelen van een specialist. Hierdoor weet je zeker dat jouw oprit op een professionele wijze wordt gelegd en je hier optimaal van kunt genieten. Het advies is altijd om een specialist in te schakelen, want niets is zo vervelend als je auto de volgende dag wegzakt in de door jou gelegde oprit.