Tuinontwerp

De meeste mensen hechten veel waarde aan hun tuin. Het is de plek waar je heerlijk kunt genieten van het weer tijdens de zomer en de lente. Heb je een overkapping, dan kun je ook tijdens de winter of de herfst genieten van de tuin. Met een prachtig tuinontwerp wordt je tuin zeker weten een van de plekken waar je graag veel tijd doorbrengt.

Een tuinontwerp heeft ook veel invloed op de algehele uitstraling van je woning. Misschien ben je zelf eens langs een verwaarloosde tuin gelopen. Zelfs als de woning zelf in goede staat verkeert, lijkt dit dankzij de verwaarloosde tuin niet het geval. Andersom kan een prachtige tuin je woning ook enorm doen opknappen.

Je tuin eens laten opknappen is dus zo gek nog niet. Is je tuin enorm verouderd, dan kan het zelfs een goed idee zijn om een compleet nieuwe tuin te laten realiseren. Daarvoor heb je eerst een tuinontwerp nodig. Dit tuinontwerp kun je het best laten maken door een hovenier. Een hovenier is hier namelijk in gespecialiseerd en heeft al heel veel tuinen gezien. De hovenier weet precies wat er allemaal mogelijk is met jouw tuin.

Wil jij een tuinontwerp laten maken en ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is? Op deze pagina lees je precies wat je kunt verwachten en wat een tuinontwerp laten maken je ongeveer zal kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed geïnformeerd zodra je besluit om een hovenier te benaderen.

Hoeveel kost een tuinontwerp?

Laten we beginnen met de kosten van een tuinontwerp. Bij het maken van een tuinontwerp moet er met veel zaken rekening gehouden worden. Onder andere met de volgende punten zal een hovenier rekening houden bij het maken van een tuinontwerp:

  • De afmetingen van je tuin
  • Beplanting
  • Bestrating
  • Schutting/tuinafscheiding
  • Eventuele bijzonderheden zoals vijvers, vlonders en tuinhuisjes
  • De locatie van ieder onderdeel van je tuin
  • Je budget en de kosten

Bij het maken van een ontwerp moet er dus met veel dingen rekening gehouden worden. De kosten voor een tuinontwerp kunnen bij een tuin van gemiddeld formaat oplopen tot zo’n € 500. Voor het realiseren van het ontwerp kun je uiteraard nog veel meer kosten verwachten.

Zelf een tuinontwerp laten realiseren

Vind je de kosten van een tuinontwerp te hoog, dan kun je ook besluiten om zelf een ontwerp uit te werken. Je kunt ervan uitgaan dat je in dit geval veel tijd kwijt zal zijn. Een goede manier om inspiratie op te doen is door online naar foto’s te zoeken of door tijdschriften over tuinen door te bladeren.

Over het algemeen is het geen aanrader om je eigen tuinontwerp te realiseren. Je kunt tegen verschillende dingen aanlopen. Zo kan het bijvoorbeeld dat je ontwerp toch veel duurder zal zijn om te realiseren dan je voorheen had verwacht of dat je de afmetingen van je tuin verkeerd hebt ingeschat. Een tuin moet bovendien een plek zijn waar je tot rust kunt komen. De tuin mag dus ook niet te chaotisch worden.

Net als dat je een huis door een architect laat ontwerpen, laat je het ontwerpen van de tuin ook het best over aan een specialist. Uiteraard kun je wel je eigen ideeën op papier zetten, zodat de hovenier hier rekening mee kan houden. Een hovenier zal echter sowieso altijd alle mogelijkheden goed met je doornemen.

De ideale tuin verschilt per persoon

Er zijn zeker weten tuinen die de meeste mensen als mooi zullen beschouwen. Een slecht onderhouden tuin zal bijna niemand mooi vinden. Wat nu echt de ideale tuin is, is echter sterk afhankelijk van wie je het vraagt. Om die reden is het belangrijk dat een ontwerper altijd goed met je door zal nemen wat er mogelijk is en wat jouw wensen zijn. De een wil vooral veel beplanting, terwijl een ander een aantal kleine plantjes al voldoende vindt. De ene persoon zal een vijver prachtig vinden, terwijl een ander dit misschien minder mooi of zonde voor de ruimte vindt.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten voor de tuinaanleg ook sterk afhankelijk zullen zijn van je wensen. Toch is het ook met een lager budget mogelijk om een prachtige tuin te creëren.

De bestrating van je tuin

Bij het ontwerpen van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met hoeveel bestrating je wil. Kies je voor veel bestrating of toch liever voor meer gras? Gras is goedkoper om aan te leggen dan bestrating. Kies je voor echt gras, dan zul je echter wel regelmatig moeten maaien om je gazon netjes te houden. Ook het type bestrating is afhankelijk van je smaak en dus iets om over na te denken samen met de hovenier.

Wat voor beplanting zie je graag terug in de tuin?

Niet alleen over de bestrating moet goed nagedacht worden, maar ook over de beplanting. De juiste beplanting kunnen ervoor zorgen dat je tuin echt tot leven komt. De meeste mensen vinden het prettig om een beetje groen in de tuin te hebben staan. Qua beplanting heb je eindeloos veel mogelijkheden. Welke planten en bomen je in de tuin laat plaatsen, zal ook veel invloed hebben op de kosten en de uitstraling van de tuin. Het is dus zeker aan te raden om veel aandacht te besteden aan de beplanting die in je tuin moet komen.

Eventuele bijzonderheden

Bij het tuinontwerp kunnen ook eventuele bijzonderheden aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een fontijn, een vijver of een tuinhuisje. Dit zijn dingen die je tuin een uniek karakter kunnen geven. Het zijn echter ook zaken die veel invloed op de kosten van de tuinaanleg kunnen hebben. Het is aan te raden om ook daar rekening mee te houden.

Eenvoudig offertes vergelijken

Als je niet te duur uit wil zijn, is het aan te raden om offertes van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Dat kun je eenvoudig doen via ons platform. Je geeft simpelweg aan welke werkzaamheden je door een hovenier wilt laten oppakken. In dit geval een tuinontwerp laten maken. Probeer de klus zo goed mogelijk te beschrijven. Geef dus ook aan hoeveel m² je tuin ongeveer is. Vervolgens kun je met één druk op de knop offertes aanvragen bij verschillende partijen.

De offertes die je via ons platform ontvangt zijn allemaal vrijblijvend en gratis. Je kunt de offertes dus kosteloos vergelijken via ons platform. Daardoor ben je uiteindelijk waarschijnlijk goedkoper uit.

Houd ook rekening met de aanlegkosten

Houd er rekening mee dat ook de aanlegkosten per hovenier zullen verschillen. Het kan daarom een goed idee zijn om ook voor het aanleggen van de tuin weer offertes aan te vragen. Er zijn veel kosten die invloed hebben op de kosten van de tuinaanleg, waaronder de voorrijkosten, arbeidskosten en materiaalkosten.

Kiezen voor een standaard ontwerp

Het is ook mogelijk om voor een standaardontwerp te kiezen. Op die manier ben je vaak goedkoper uit dan met een uniek ontwerp. De hovenier is dan snel klaar met het voltooien van het ontwerp en de arbeids- en materiaalkosten zullen vaak ook lager liggen. Veel hoveniers hebben een aantal standaardontwerpen waaruit je kunt kiezen. Als je echt een unieke tuin wilt, dan is dit echter geen optie. Het is wel een goede manier om een fatsoenlijke tuin te krijgen tegen een lager budget.

Conclusie

Het ideale tuinontwerp is voor iedereen uniek. Een fatsoenlijke tuin zal echter iedere woning kunnen doen opknappen. Een verwaarloosde tuin doet het tegenovergestelde. Daarom is het een goed idee om een nieuwe tuin te laten ontwerpen als jouw tuin verwaarloosd is. Hiervoor kun je het best een hovenier inschakelen. De hovenier kan vervolgens ook de aanleg verzorgen. Manieren om geld te besparen zijn het vergelijken van offertes via ons platform en kiezen voor een standaard ontwerp.

Door voor de juiste partij te kiezen, kun je straks zeker zijn van een prachtig tuinontwerp waar je nog jaren trots op kunt zijn.